Cvetković: Predlozi privrednika više-manje prihvatljivi

Izvor: Blic, 18.Jun.2010, 16:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cvetković: Predlozi privrednika "više-manje prihvatljivi"

Premijer Srbije Mirko Cvetklović izjavio je danas da su ekonomski stavovi, koje je u svom predlogu iznela grupa privrednika i ekonomista, "manje više prihvatljivi" i najavio da će vlada uklujučiti te stavove u svoj koncept i strategiju, u meri u kojoj oceni da u njima ima dobrih ideja.

"Na prvi pogled mi se čini da u fundamentu tu nema bitnih razlika, jer oni isto kao osnovne mere predviđaju izgradnju infrastrukture i promenu koncepta privrede", rekao je Cvetković novinarima >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u Palati "Srbija".

Premijer je naveo da su ekonomisti i privrednici dali materijal na pet do šest strana, u kome su dati globalni stavovi, ističući da će vlada kada bude pravila svoj koncept, on biti daleko ozbiljniji i zasnovaniji na mnogo više analitike.

Predstavnici Poslovnog kluba "Privrednik", Udruženja korporativnih direktora i Saveza ekonomista Srbije (SES) predložili su mere za prevazilaženje negativnih posledica ekonomske krize i upozorili da će Srbija morati što pre da se pozicionira u novoj ekonomskoj realnosti, posle izlaska iz krize.

Predstavljajući pismo koje su 9. juna uputili predsedniku i premijeru Srbije, Borisu Tadiću i Mirku Cvetkoviću, kao i predsedniku Saveta Narodne banke Srbije Dejanu Šoškiću, Branislav Grujić, Toplica Spasojević i Dragan Đuričin naglasili su da se u pismu navode predlozi i rešenja za izlazak srpske privrede iz krize.

Oni su na jučerašnjoj konferenciji za novinare naglasili da se u njihovom pismu radi o dobronamernim savetima i ponudili pomoć svojih asocijacija u realizaciji navedenih ciljeva.

Đuričin je rekao da razvoj novog privrednog modela podrazumeva novu investicionu logiku, gde institucionalna infrastruktura mora biti u potpunosti kompatibilna sa zakonskim rešenjima i institucijama EU.

Investicije treba da budu "energizovane" i da se sprovode na tri paralelna koloseka - u infrastrukturu, zatim u mrežne tehnologije odnosno u energetiku i telekomunikacije, kao i u prehrambenu industriju i određene delove poljoprivrede, rekao je Đuričin i založio se za potpuno novi monetarni model, čiji će zadatak biti da ispuni tri cilja: stabilnost cena i deviznog kursa, uz smanjenje nezaposlenosti.

Prema oceni Đuričina, Grujića i Spasojevića glavnu ulogu u sprovođenju predloženih mera treba da odigra država, a posebno u osnovanju banke ili fonda za razvoj koji može da obezbedi jeftin kapital, odnosno, dugoročne kredite sa malom kamatom za pomoć bržem razvoju domaće privrede i infrastrukture.

Predstavnici privrede i nauke o ekonomiji naglasili su da je Srbiji potrebna reindustrijalizacija, a za taj procec sredstva bi mogla da se obezbede dokapitalizacijom državnih preduzeća uz pomoć strateških partnera, na primer iz Kine, Rusije, Norveške, Kuvajta i drugih razvijenih zemalja.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.