Izvor: Blic, 17.Apr.2000, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cene ne slušaju Vladu

Cene ne slušaju Vladu

BEOGRAD Odluka Koordinacionog tima za stočarstvo Vlade Srbije od četvrtka da se cene mesa i prerađevina ne povećavaju nije ništa promenila na realnom tržištu. Svinjski but sa koskom, na primer, ima zvaničnu cenu od 64,35 dinara za kilogram, ali ga za te pare nema u radnjama. U velikim lancima društvene trgovine Beograda i drugih većih gradova Srbije but je u danima vikenda koštao 75 do 90 dinara, iako je Koordinacioni tim zapretio i pojačanom >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << inspekcijom. Građani su zadovoljni kada meso uopšte nađu u rafovima i nisu voljni da komentarišu obećanja i pretnje izvršne republičke vlasti. Reaguju, međutim, i to veoma burno, svi koji se bave proizvodnjom mesa.

Predstavnici Vlade su, prema rečima Rajka Latinovića, direktora farme 'Vizelj', na sastanku u četvrtak ipak 'izrazili razumevanje za nevolje proizvođača koje je rast cena stočnog brašna, ribljeg brašna i kukuruza za dva do tri puta, doveo u nepovoljan položaj, dok je istovremeno cena mesa porasla samo za 30 do 40 odsto'.

Prema predlozima koje je napravilo više firmi, proizvođača mesa, čiji su predstavnici bili na Koordinacionom timu, cenu živih svinja trebalo bi računati po 30, a ne više po 22 dinara za kilogram, dok cenu junadi treba povećati sa 30 na 45 dinara za kologram rekao je za 'Blic' Latinović.

Osnovno je da se cena mesa dovede u korelaciju sa cenom kukuruza i da proizvođači privatnog i društvenog sektora imaju jednake cene, smatra direktor 'Vizelja'. On dodaje da 'sadašnje cene u prodavnicama ne mogu biti manje zbog velikih troškova proizvodnje', zbog čega proizvođači 'sa nestrpljenjem očekuju izvoz mesa ovih dana, mada kontrolisan i u manjem obimu'.

Iz odluke je za sada ostalo nejasno, prema rečima Radeta Škorića, direktora Poslovnog udruženja za živinarstvo, kojih cena proizvođači treba da se pridržavaju, limitiranih od pre nekoliko meseci ili trenutnih, koje se mogu videti u prodavnicama. Piletina zvanično košta 38, ali moguće ju je kupiti samo po duploj ceni od 70 do 80 dinara za kilogram.

Aleksandar Anđelković, vlasnik lanca mesara 'Papak' u Beogradu, navodi da niko od privatnika nije u sastavu Koordinacionog tima za stočarstvo, dok istovremeno 70-80 odsto mesa na tržištu potiče iz privatnog sektora.

Dok nama država ograničava promet sa Crnom Gorom i zemljama okruženja limitirajući cenu, neki snalažljivi ljudi, ilegalno snabdevaju, recimo crnogorsko tržište koje je spremno da plati i 30 maraka za kilogram junećeg buta. S druge strane, pitanje je i da li penzioneri u Srbiji mogu da plate kilogram junetine po ceni i od 100 dinara kaže za 'Blic' Anđelković, naglašavajući da 'ako ne dođe do izvoza i regulisanja slobodnog tržišta, a time i povećanja proizvodnje koja bi snizila cene, i dalje će država ovakvom ekonomijom štititi praktično jedino one koji imaju novca i mogu da plate'. M.C.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.