Čekanja na granicama negativno utiču i na ekonomije zemalja Zapadnog Balkana

Izvor: B92, 06.Jul.2021, 16:38

"Čekanja na granicama negativno utiču i na ekonomije zemalja Zapadnog Balkana"

"Naša posvećenost izgradnji putne i železničke infrastrukture je ogromna", rekao je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović.

"Razlog je to što želimo da se dodatno povežemo sa partnerima u regionu i dalje sa državama članicama EU", izjavio je ministar Momirović danas na Ministarskom sastanku o prekograničnoj povezanosti Evropske Unije i Zapadnog Balkana u Sloveniji, na Brdu kod Kranja.

"Došli smo do zajedničkog zaključka >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da čekanja na granicama izuzetno negativno utiču ne samo na saobraćaj i transport, već i na ekonomije zemalja Zapadnog Balkana, za povezanost i unapređenje naših odnosa. Usaglasili smo se oko toga i dogovorili korake koji će dovesti do relaksacije graničnih prelazaka", izjavio je ministar Momirović.

Ministar Momirović uputio je poziv svim prisutnim ministrima i predstavnicima EU da 13. septembra uzmu učešće na "Western Balkans Rail Summit 2021" kada će Beograd postati železnički centar Evrope. Na Ministarskom sastanku o prekograničnoj povezanosti EU i Zapadnog Balkana učestvuju i ministri transporta zapadnobalkanske šestorke, kao i resorni ministri država članica EU, prenosi RINA.

Današnji Ministarski sastanak o prekograničnoj povezanosti Evropske Unije i Zapadnog Balkana prilika je da sa kolegama ministrima predstavnicima država članica Evropske Unije razgovaram o dodatnim unapređenjima regionalne transportne mreže i saobraćajnom povezivanju Zapadnog Balkana sa EU, istakao je Momirović. Ministarski sastanak o prekograničnoj povezanosti Evropske Unije i Zapadnog Balkana održava se u svetlu slovenačkog predsedavanja Savetu Evropske Unije. Na sastanku je bilo govora o prekograničnoj povezanosti između Evropske Unije i Zapadnog Balkana, kao i o rešenjima koja će dovesti do poboljšanja upravljanja na granicama i smanjenja kolona vozila na graničnim prelazima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.