Srbija

Utorak, 06.07.2021.

15:58

"Čekanja na granicama negativno utiču i na ekonomije zemalja Zapadnog Balkana"

"Naša posvećenost izgradnji putne i železničke infrastrukture je ogromna", rekao je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović.

Izvor: RINA

Ilustracija: Andrej Safaric/Shutterstock

"Razlog je to što želimo da se dodatno povežemo sa partnerima u regionu i dalje sa državama članicama EU", izjavio je ministar Momirović danas na ministarskom sastanku o prekograničnoj povezanosti Evropske unije i Zapadnog Balkana u Sloveniji, na Brdu kod Kranja.

"Došli smo do zajedničkog zaključka da čekanja na granicama izuzetno negativno utiču ne samo na saobraćaj i transport, već i na ekonomije zemalja Zapadnog Balkana, za povezanost i unapređenje naših odnosa. Usaglasili smo se oko toga i dogovorili korake koji će dovesti do relaksacije graničnih prelazaka", izjavio je ministar Momirović.

Ministar Momirović uputio je poziv svim prisutnim ministrima i predstavnicima EU da 13. septembra uzmu učešće na "Western Balkans Rail Summit 2021", kada će Beograd postati železnički centar Evrope. Na ministarskom sastanku o prekograničnoj povezanosti EU i Zapadnog Balkana učestvuju i ministri transporta zapadnobalkanske šestorke, kao i resorni ministri država članica EU, prenosi RINA.

Današnji ministarski sastanak o prekograničnoj povezanosti Evropske unije i Zapadnog Balkana prilika je da sa kolegama ministrima predstavnicima država članica Evropske unije razgovaram o dodatnim unapređenjima regionalne transportne mreže i saobraćajnom povezivanju Zapadnog Balkana sa EU, istakao je Momirović. Ministarski sastanak o prekograničnoj povezanosti Evropske unije i Zapadnog Balkana održava se u svetlu slovenačkog predsedavanja Savetu Evropske unije. Na sastanku je bilo govora o prekograničnoj povezanosti između Evropske unije i Zapadnog Balkana, kao i o rešenjima koja će dovesti do poboljšanja upravljanja na granicama i smanjenja kolona vozila na graničnim prelazima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Prevara veka: Optužen vodeći evropski proizvođač

Evropski proizvođač meda, Famille Michaud Apiculteurs, najstarije udruženje potrošača u Zapadnoj Evropi, optuženo je da svoj med prodaje kao potpuno francuski i tako obmanjuje jer njihov med zapravo dolazi iz drugih zemalja, uključujući i one van Evrope.

7:31

1.6.2024.

1 d

Aktuelno

Kada će odzvoniti preskupim kvadratima?

Stambena kriza u grupi velikih ekonomija otežaće povećanje ponude cenovno dostupnog stambenog prostora u idućim godinama i vlade moraju preduzeti odlučnije mere kako bi rešile problem, pokazala je Rojtersova anketa među stručnjacima za sektor nekretnina.

14:53

1.6.2024.

1 d

Podeli: