Brojne dileme koče donošenje Zakona o lukama

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Mar.2010, 11:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brojne dileme koče donošenje Zakona o lukama

NOVI SAD - Novim Zakonom o lukama, ne pretrpi li u proceduri drastičnije promene, država će upravljati infrastrukturom, dok će lučka preduzeća biti samo operativci.

Prilog novinara Radio Novog Sada Đure Vukelića.

Prema novom Zakonu o lukama, koji je u pripremi, one će postati javno dobro i država će, posredstvom lučke uprave, voditi računa o infrastrukturi, nautičkim uslugama, planiranju namene zemljišta i promociji luke.

Lučka uprava bila bi budžetska >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << institucija, a najveći deo prihoda trebalo bi da ubire od rente. Sadašnji vlasnici preduzeća bavili bi se isključivo lučkom delatnošću.

Rešenja su primerena drugim zemljama, posebno nemačkom zakonu o lukama i lučkim upravama, ali i zakasnela, jer su luke i pristaništa kod nas privatizovani.

Autori ovog akta, međutim, tvrde da se njime ne oduzima imovina, kupljena kroz privatizaciju luka, a kvalitet više vide u nemogućnosti prenamene zemljišta, na primer.

Rešenja iz Zakona o lukama u koliziji su i sa namerom države da pravo korišćenja pretvori u svojinu nad zemljištem.

Krupan kamen spoticanja mogli bi da budu i interesi uticajnih vlasnika luka.

Teško je stoga reći kada će i sa kakvim rešenjima Zakon o lukama proći vladin i sklupštinski filter.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.