Brnabić nakon sastanka sa francuskom premijerkom: Priština mora da pristupi formiranju ZSO

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Nov.2022, 07:17

Brnabić nakon sastanka sa francuskom premijerkom: Priština mora da pristupi formiranju ZSO

Srbija ima punu podršku Francuske da sporazumi koje su potpisali Beograd i Priština moraju biti sprovedeni, poručila je večeras u Parizu predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić posle sastanka sa premijerkom Francuske Elizabet Born.

Brnabić je nakon sastanka novinarima rekla da Priština mora da sprovede Briselski sporazum i pristupi formiranju Zajednice srpskih opština, jer bez toga nema smisla razgovarati o drugim >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << predlozima.

Brnabić je, odgovarajući na pitanje novinara, da li je bilo reči o francusko-nemačkom predlogu za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, istakla da upravo zbog toga što jedna strana na KiM krši dosadašnje sporazume o normalizaciji i odbija da ih implementira, nema smisla razgovarati o novim predlozima.

"Nismo razgovarali o tom predlogu zato što, pre bilo kakvih novih predloga i pre bilo kakvih razgovora o novim sporazumima, ono što je neophodno, sasvim prirodno i logično, jeste da se u potpunosti implementiraju postojeći sporazumi", rekla je premijerka.

Istakla je da je na sastanku bilo reči o tome da Srbija ima punu podršku Francuske da potpisani sporazumi moraju da se sprovedu.

"Drago mi je što ću u narednom mandatu Vlade, zajedno sa premijerkom Born, raditi na tome da dodatno ojačamo političke i ekonomske odnose dve zemlje", rekla je Brnabić.

Premijerka je navela da je na sastanku najviše bilo reči o produbljivanju ekonomskih odnosa između Srbije i Francuske, ističući da je dosadašnja saradnja dve zemlje na izuzetno visokom nivou.

Podsetila je da su u Srbiju došle i investirale mnoge francuske kompanije od "Vansija", koji upravlja aerodromom Nikola Tesla, preko "Sueza", koji upravlja deponijom Vinča, zahvaljujući kojoj će se otpad koristiti kao energent do kompanije "Mišlen", koja peti najveći izvoznik u Srbiji.

Na sastanku je bilo reči i o evrointegracijama Srbije, rekla je Brnabić i istakla da Francuska pruža kontinuiranu podršku Srbiji na evropskom putu.

Brnabić je dodala da je sa Born razgovarala i o izmenama Ustava u oblasti pravosuđa, zakonima koji treba da se promene, slobodi medija i borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Ovo je drugi put ove godine da se premijerka Brnabić sastaje sa premijerom francuske - u februaru se sastala Žanom Kasteksom.

Veoma dobri odnosi Srbije i Francuske

Srbija sa Francuskom nastavlja da razgovara o strateškoj saradnji i partnerstvu na čitavom nizu projekata, i o što većem prisustvu francuskih investitora i kompanija u našoj zemlji, izjavila je Brnabić, uoči sastanka sa predsednicom Vlade Francuske.

Brnabić je kazala da Srbija ima podršku Francuske i na političkom nivou po pitanjima koja su nam važna, a vezana su za političke nestabilnosti u regionu Zapadnog Balkana.

"Srbija i Francuska imaju jako dobre odnose na političkom nivou, a predsednik Vučić i Makron neguju izuzetno dobru saradnju i razumevanje", navela je premijerka u izjavi novinarima u Parizu.

Francuska kompanija RATP upravljaće Beogradskim metrom - ugovor do kraja godine

Beogradskim metroom upravljaće francuska kompanja RATP, koja već 120 godina upravlja javnim transportom u Parizu, izjavila je danas premijerka Ana Brnabić i najavila da će ugovori o saradnji biti potpisani do kraja godine.

"To je kompanija koja neće graditi metro, već će nam svojom ekspertizom pomoći kako da na najbolji način upravljamo svojim metro sistemom", pojasnila je Brnabić, u izjavi novinarima u Parizu, nakon sastanka sa predstavnicima kompanije.

Najavila je i da do kraja godine Srbija treba da potpiše ugovor o saradnji sa kompanijom, kako bi zatim počeli sa realizacijom poslova.

Podsetila je da su u novembru 2021. počeli pripremni radovi za metro, i da se nastavlja sa svim radovima naprvoj liniji.

"Važno je da odmah krenemo sa RATP da radimo na tome kako će metro da funkcioniše", rekla je Brnabić.

Dodala je da će Beograd dobiti najmoderniji metro bez vozača i da je kompanija RATP već prisutna u Beogradu, gde održava sastanke sa gradskim vlastima i resornim ministrima.

Istakla je da je na sastanku sa predstavnicima kompanije danas razgovarala i o tome kako funkcioniše metro u Parizu, jer je dobro čuti tuđe mišljenje i implementirati dobre ideje.

Kompanija "RATP DEV" je u junu ove godine potpisala Memorandum o razumevanju sa Beogradskim metroom.

Premijerka se sa rukovodiocima te francuske kompanije sastala nakon radnog doručka sa generalnim sekretarom Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj Matijasom Koromanom i sastanka sa predstavnicima inicijative "Global Partnership on Artifical Intelligence".

Brnabić je sinoć u glavnom gradu Francuske sa suprugom predsednika Srbije Tamarom Vučić bila domaćin svečanog koktela, koji je orgnizovan u okviru kandidature Beograda za EXPO 2027.

Srbija treba da pokrene inicijativu za članstvo u OECD-u

Nema mnogo zemalja koje su napredovale u domenu digitalizacije, poput Srbije, zbog čega bi naša zemlja trebalo da pokrene inicijativu za članstvo u Organizaciji za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), kako bi postala vidljivija na tržištu i privlačnija za strane investicije, poručila je danas u Parizu premijerka Srbije.

Brnabić je novinarima prenela da je sa generalnim sekretarom OECD-a Matijasom Koromanom jutros u Parizu upravo i razgovarala na tu temu - kada bi Srbija mogla da pokrene inicijativu za članstvo u toj organizaciji.

"To je tema o kojoj ću razgovarati i sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i sa ministrom finansija Sinišom Malim. Mislim da treba da pokrenemo proceduru da postanemo članica OECD-a", poručila je premijerka.

Istakla je da je OECD prepoznala koliko je Srbija napredovala u domenu digitalizacje i inovacija, i podsetila da je za vreme kovida 19 upravo OECD proglasila Srbiju za jednu od pet najinovativnijih zemalja, koja je upotrebila tehnologiju da olakša svojim građanima život tokom pandemije.

Srbija je pre dva meseca postala i deo njigove grupe za elektronsku upravu, a prošle nedelje i punopravna članica inicijative za Globalno partnerstvo za veštačku ineligenciju, dodala je premijerka Brnabić.

"Srbija je samo jedna od 29 zemalja na svetu koje su postigle standarde da budu deo Globalnog partnerstva za veštačku inteligenciju", kazala je Brnabić.

Istakla je da to sve govori o viziji Srbije za dinamičniji ekonski razvoj i povratak mladih u zemlju.

Dodala je da sve to direktno utiče na privlačnost Srbije za strane direktne investicije, promociju i razvoj malih i srednjih preduzeća.

Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) je jedinstven forum na kojem vlade 37 demokratija sa tržišnom ekonomijom sarađuju na razvoju standarda politike za promovisanje održivog ekonomskog rasta.


Pogledaj vesti o: Kandidatura Srbije

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Brnabić danas u Parizu sa francuskom premijerkom Elizabet Born

Izvor: VojvodinaUzivo.rs, 29.Nov.2022

PARIZ – Predsednica Vlade Ana Brnabić danas će u Parizu imati nekoliko sastanaka sa zvaničnicima, među kojima i sa premijerkom Francuske Elizabet Born. Brnabić, koja je u ponedeljak uveče u Parizu održala govor na svečanom prijemu povodom kandidature Srbije za organizaciju svetske izložbe...

Nastavak na VojvodinaUzivo.rs...

Brnabić se u Parizu sastala s rukovodstvom ‘Global Partneršip on Artifičal intelidžens’

Izvor: Beta Video, 29.Nov.2022

BEOGRAD - Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić se danas u Parizu sastala s rukovodstvom ``Global Partneršip on Artifičal intelidžens`` (Global Partnership on Artificial Intelligence GPAI). (pokrivalice) Beta/MOD

Kliknite na sliku da bi video krenuo.

Realizovano uz pomoć www.beta-video.tv

Nastavak na Beta Video...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.