Brefort: Srbija nema vremena za gubljenje

Izvor: Politika, 02.Apr.2011, 12:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brefort: Srbija nema vremena za gubljenje

Direktor kancelarije Svetske banke u Beogradu Lup Brefort ocenio je da postoji potreba za zaokretom u poslovnom pravcu u Srbiji i dodao da Srbije nema vremena za gubljenje.

Brefort je na forumu na Mokroj Gori rekao da postoji potreba za menjanjem poslovnog pravca ka povećanju izvoza investicija i da Svetska banka podrzava taj pravac.

„Model koji je postojao pre krize sada više ne može biti isti, ako treba da se dostigne rast bruto domaćeg proizvoda od pet do šest odsto >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << na godišnjem nivou”, kazao je Brefort.

Brefort je dodao da „Srbije nema vremena za gubljenje, jer se drugi kreću mnogo brže od nje”.

„Nije dovoljno samo osećati gde treba da idemo, portrebno je da se krećemo brže, jer ćemo inače zaostati za drugima”, rekao je i dodao da vlada mora sprovesti konkretne akcije.

Upitan da li Vlada Srbije ima vremena za poslovni zaokret imajući u vidu da je predizborna godina, on je naveo da ne želi da komentariše rad vlade, ali da postoje dva moguća scenarija - da se ubrzaju stvari ili da bude zasatoj.

„Nadam se da ćemo videti prvi scenario u Srbiji, nisam siuguran da možemo dozvoliti još jednu godinu zastoja”, istakao je Brefort.

Prema njegovim rečima, jedan od težih problema koji otežava život je birokratija i dodao da Svetska banka želi da vidi pojednostavljanje administracije.

Direktor kancelarije Svetske banke u Beogradu Lup Brefort je najvio da će u junu ove godine biti predstavljen nacrt studije Svetske banke u kojoj će biti definisano koje su oblasti u Srbiji konkurentske.

Razvojne banke nisu dobre za ekonomske probleme

Direktor kancelarije Svetske banke u Srbiji Lup Brefort izjavio je da iskustva iz različitih zemalja sa institucijama razvojnih banaka ukazuju da to nije dobar modalitet za rešavanje ekonomskih problema.

Brefort je za današnji Mađar so rekao da razvojne banke u pretežnom broju slučajeva nisu odgovorile ni minimalnim očekivanjima.

Kako je Brefort naveo, kao posebno veliki problem ističu se političke zavisnosti, zbog čega su ove institucije češto postajale teren za mere političkog karaktera.

„Širom sveta iskusili smo mnoge slučajeve kada su ove finansijske institucije postale sredstvo političkog pokroviteljstva i korupcije i kada su postali rasipnici javnih finansija”, kazao je Brefort.

Prema njegovim rečima, retke su one razvojne banke koje su uz odgovarajuće principe funkcionisanja, utvrđene ciljeve i pravila zaista mogle da podstiču finansijsko tržište.

Premijer Srbije Mirko Cvetković nedavno je najavio da se osnivanje Razvojne banke Srbije može očekivati na jesen, dok u Vojvodini već postoji Razvojna banka Vojvodine koju je formirala pokrajinska vlada.

Beta

objavljeno: 02.04.2011

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Brefor: Vlada i pre izbora može sprovesti neke reforme

Izvor: EMportal, 02.Apr.2011

Šef kancelarije Svetske banke u Beogradu Lu Brefor izjavio je danas da će nastojati da ohrabri vlasti u Sebiji da pre isteka mandata rekonstruisana Vlada krene hrabrije u reforme.

Nastavak na EMportal...

Svetska banka: Srbija mora da promeni pravac

Izvor: Blic, 02.Apr.2011

U Srbiji treba promeniti poslovni pravac i da on bude usmeren ka rastu izvoza i investicija i Svetska banka to veoma podržava, izjavio je danas šef Kancelarije SB u Srbiji Lu Brefor...Brefor je na Vivaldi poslovnom forumu na Mokroj gori, kazao da srpski izvoz i investicije moraju biti veće od domaće...

Nastavak na Blic...

Završen Vivaldi forum

Izvor: RTS, 02.Apr.2011

Ključni problem srpske privrede je likvidnost preduzeća, istakli učesnici Vivaldi menadžerskog foruma. Skup, posvećen mogućnostima i načinima poslovno-finansijske konsolidacije srpskih preduzeća, danas završen na Mokroj Gori. ..Ovogodišnji prolećni Vivaldi menadžerski forum, posvećen mogućnostima...

Nastavak na RTS...

Druge zemlje se kreću mnogo brže od Srbije

Izvor: Blic, 03.Apr.2011, 01:05

U Srbiji treba promeniti poslovni pravac da on bude usmeren ka rastu izvoza i investicija i Svetska banka to veoma podržava, izjavio je šef Kancelarije SB u Srbiji Lu Brefor...Brefor je na Vivaldi poslovnom forumu na Mokroj gori kazao da srpski izvoz i investicije moraju biti veće od domaće potrošnje,...

Nastavak na Blic...

Brefort: Srbija nema vremena za gubljenje

Izvor: Glas javnosti, 03.Apr.2011

MOKRA GORA - Direktor kancelarije Svetske banke u Beogradu Lup Brefort ocenio je da postoji potreba za zaokretom u poslovnom pravcu u Srbiji i dodao da Srbija nema vremena za gubljenje...Brefort je na forumu na Mokroj Gori rekao da postoji potreba za menjanjem poslovnog pravca ka povećanju izvoza investicija...

Nastavak na Glas javnosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.