Lu Brefor: Druge zemlje se kreću mnogo brže    od Srbije

Izvor: Blic, 03.Apr.2011, 01:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lu Brefor: Druge zemlje se kreću mnogo brže od Srbije

U Srbiji treba promeniti poslovni pravac da on bude usmeren ka rastu izvoza i investicija i Svetska banka to veoma podržava, izjavio je šef Kancelarije SB u Srbiji Lu Brefor.

Brefor je na Vivaldi poslovnom forumu na Mokroj gori kazao da srpski izvoz i investicije moraju biti veće od domaće potrošnje, i naglasio da radi dostizanja rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) od pet do šest odsto godišnje ne može biti isti ekonomski model koji je postojao pre izbijanja globalne ekonomske >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << krize.

Zvaničnik SB je upozorio da Srbija nema vremena za gubljenje, jer se druge zemlje kreću napred mnogo brže.

„Nije dovoljno samo osećati kuda treba da se ide, već je neophodno kretati se brže da ne bi Srbija zaostala za drugima”, primetio je Brefor.

Brefor nije želeo da komentariše rad Vlade Srbije u predizbornoj godini, ali je naveo da u tim periodima postoje uglavnom dva scenarija – jedan kad vlada ubrzava promene, a drugi kad zavlada zastoj.

„Nadam se da će u Srbiji biti prvi scenario koji mi podržavamo. Mislim da ne možemo priuštiti još jednu godinu zastoja. Ja ohrabrujem vladu da napreduje”, rekao je Brefor.

Šef kancelarije SB je rekao da u Srbiji birokratija veoma otežava poslovni život, i dodao da je pojednostavljivanje i smanjenje procesa administriranja ono gde se očekuje najviše pomaka i uspeha.

Brefor je najavio da će SB u junu ponuditi nacrt ekonomskog memoranduma koji će biti završen u septembru ove godine, a trebalo bi da pomogne modelu ekonomskog razvoja usmerenog na izvoz i indentifikuje oblasti koje bi mogle biti novi pokretački motor Srbije – poljoprivreda, prerađivačka industrija i energetika.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.