BoE zadržala nisku kamatnu stopu

Izvor: B92, 10.Apr.2014, 16:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BoE zadržala nisku kamatnu stopu

London -- Banka Engleske odlučila je da zadrži rekordno nisku referentnu kamatnu stopu od 0,50%, u vreme usporavanja inflacije i solidnog privrednog rasta u Britaniji.

Komitet BoE za monetaru politiku takođe je odlučio da zadrži obim kupovine obveznica od 375 milijardi funti (455 milijardi evra), prenosi agencija Frans pres.

Odluka BoE nije izazvala značajniju reakciju na finansijskim tržištima, budući da je u skladu sa očekivanjima, navode analitičari. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

"BoE očigledno želi da podstakne privredni oporavak, a ne da rizikuje da ga uguši preranim ili prebrzim podizanjem kamatnih stopa", izjavio je ekonomista konsultantske kuće IHS global insajt, Hauard Arčer.

Inflacija je u Britaniji u februaru usporila na 1,7 odsto, što je najniža stopa u poslednje četiri godine, a nezaposlenost iznosila 7,2 odsto, blizu petogodišnjeg minimuma.

Troškovi zaduživanja zvaničnog Londona miruju na 0,50 odsto od marta 2009, kada je lansiran program kvantitativnog labavljenja, namenjen podsticanju kreditiranja i oživljavanju ekonomije.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

BoE zadržala nisku kamatnu stopu

Izvor: Capital.ba, 10.Apr.2014

LONDON, Banka Engleske odlučila je da zadrži rekordno nisku referentnu kamatnu stopu od 0,50%, u vrijeme usporavanja inflacije i solidnog privrednog rasta u Britaniji. Komitet BoE za monetarnu politiku takođe ..

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.