Izvor: Blic, 19.Nov.2001, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bivši ministar najveći uvoznik banana

Bivši ministar najveći uvoznik banana

BEOGRAD - Najveći obveznik poreza na ekstraprofit na osnovu povlašćenog položaja u režimu kvota i kontingenata za uvoz pojedinih vrsta roba, kako 'Blic' nezvanično saznanje, mogla bi da bude firma 'Intrenacional CG', koja posluje u sastavu 'Geneksa'. Predsednik UO ove firme bio je Boriša Vuković, bivši julovac i savezni ministar za spoljnu trgovinu. Ovo ministarstvo je bilo zaduženo i za izdavanje uvoznih kvota i kotingenata, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << odnosno uvoznih dozvola. Tako je praktično Vuković favorizovao firmu u čijem je rukovodstvu bio.

Pored 'Internacionala', po osnovu uvoznih kontingenata, na spisku za jednokratno oporezivanje mogli bi još da se nađu i 'Delta M', 'Nelt', 'Deljug' i 'Stankom - trgovina', firme koje su uglavnom uvozile tropsko voće i pojedine konditorske proizvode.

Osim velikih poznatih firmi, na spisku povlašćenih ima i onih koje faktički nikada nisu ni postojale. To najbolje ilustruje primer Industrije hrane 'Dunja', registrovane u Beogradu, na adresi Bulevar revolucije 276, na kojoj inače nema nikakve fabrike, odnosno industrije. Inače, ovo preduzeće je samo tokom prethodne godine dobilo dozvole za uvoz čokolade u vrednosti od čak milion američkih dolara!

- Radilo se o firmama kojima su dozvole za uvoz određenih vrsta robe, koje su se nalazile na sistemu kvota i kontingenata, dodeljivane isključivo prema subjektivnim kriterijumima ljudi koji su tokom bivšeg režima činili saveznu vlast. Osim što su bile privilegovane po tom kriterijumu, njima je omogućavano čak i da dozvoljene kvote i kontingente premašuju i po nekoliko puta - kaže za 'Blic' sagovornik iz krugova bliskih saveznoj administraciji koji je želeo da ostane anoniman. On dodaje da je verovatno zahvaljujući naklonosti bivšeg saveznog ministarstva i ministra Boriše Vukovića, nekim od firmi koje se mogu naći na spisku za ekstraprofit omogućeno sticanje ogromnog nelegalnog prihoda.

- Najisplativiji je bio uvoz banana i preduzeće 'Intrenacional CG' imalo je monopol na njihov uvoz. Samo po osnovu jedne dozvole ova firma je uvezla 6.100 tona banana prijavivši cenu manju od deset centi za kilogram, u trenutku kada su se banane na svetskom tržištu prodavale po ceni od 50 centi za kilogram. Imajući na umu podatak da je velika količina banana plasirana na tržište preko tržnica i pijaca gde se plaćanje obavlja kešom, time se, osim punog iznosa za plaćanje carine, izbegavalo i plaćanje poreza na promet - dodaje naš izvor, napominjući da su se izvozno-uvozne dozvole bukvalno štancovale u periodu od 5. oktobra prošle godine do trenutka kada se na čelu Ministarstva za ekonomske odnose sa inostranstvom našao Miroljub Labus.

Za trgovinu akciznim robama iz uvoza, prema saznanjima 'Blica', prava dokumentacija uglavnom nikada nije ni vođenja. To najbolje ilustruje podatak Savezne uprave carina da je od 1995. do 1999. godine zvanično uvezeno ukupno 805, a samo od početka do 1. oktobra ove godine 3.256 tona licencnih cigareta.

Pokušavajući da proveri da li učešće visokog zvaničnika JUL-a Boriše Vukovića u upravnim odborima firmi koje su se nalazile u povlašćenom položaju imalo veze sa odobravanjem dozvola tim firmama, 'Blic' je stupio u kontakt sa JUL-om, gde nam je portparol

Dragana Kuzmanović rekla da je gospodin Vuković nedostupan za bilo kakav razgovor, jer se nalazi u inostranstvu. Kako nezvanično saznajemo, on je još sredinom oktobra prošle godine napustio zemlju i trenutno se nalazi u Iraku. Peđa Radojević

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.