Vojska preuzela kontrolu u Bangkoku

Izvor: RTS, 19.Maj.2010, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vojska preuzela kontrolu u Bangkoku

Nakon višednevnih krvavih sukoba, vojska preuzela kontrolu na ulicama tajlandske prestonice. Uveden policijski čas, a vlasti upozorile da će na svaki budući akt nasilja odgovoriti vatrom. Vođe protesta se predale. Šest žrtava današnjih sukoba.

U Bangkoku i 23 tajlandske provincije uveden je policijski čas posle vojne akcije u tajlandskoj prestonici, u kojoj su izbačene opozicione "crvene košulje" iz njihovog uporišta u centru grada, saopšio je vladin centar za bezbednost.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
Policijski čas stupio je na snagu u 20 časova po lokalnom vremenu i trajaće do 6 časova ujutru. Na sve one koji budu nastavili sa nasiljem, policija će otvoriti vatru, upozoravaju organi reda.

Tajlandske snage bezbednosti saopštile su da su okončale ofanzivu u centru Bangkoka, da je situacija pod kontrolom i da se sedam lidera demonstranata, takozvanih "crvenokošuljaša", predalo vlastima. Međutim, nasilje na ulicama tajlandske prestonice se nastavilo.

Samo nekoliko sati pošto je vojska okončala akciju "čišćenja" kvarta u centru grada, zapaljeno je dvadesetak zgrada, uključujući berzu, banke i tržne centre i prostorije jedne televizijske stanice u kojima je zarobljeno 100 ljudi, saopštili su vatrogasci. Delovi grada su ostali bez struje.

"Jutros smo izvršili pritisak na antivladine demonstrante, što je dovelo do toga da njihovi lideri, terorističke vođe, okončaju protest i predaju se. Situacija je pod kontrolom'', rekao je portparol vojske Sansern Kevkamnerd.

"Tajlandska vlada želi da obavesti javnost da je bezbednosna operacija uspešno završena. Snage sigurnosti mogu da kontrolišu celu oblast. Cilj operacija je obezbeđivanje sigurnosti za sve stanovnike Bangkoka'', izjavio je portparol vlade Panitan Vatanajagorn.

Sedam lidera demonstranata, koje je portparol vojske nazvao "terorističkim vođama", predalo se policiji, posle ofanzive oružanih snaga. Vođe "crvenih košulja" pozvale sz svoje pristalice da obustave proteste.

Kako je saopštila služba spasavanja grada, u akciji vojske koja je trajala devet sati, poginulo je šest osoba, a 58 ih je povređeno. Među šestoro mrtvih je i jedan italijanski fotoreporter, koji je od pogotka u stomak umro u bolnici. Povređeno je najmanje još dva novinara, jedan Holanđanin i jedan Kanađanin.

Sa druge strane, u gradu Udon Tani, oko 560 kilometara severoistočno od Bangkoka, antivladini demonstranti su zauzeli zgradu gradske uprave i zapalili jednu zgradu, saopštio je lokalni policijski zvaničnik, a incident je usledio pošto je vojska preduzela ofanzivu protiv demonstranata u centru Bangkoka.

"Crvene košulje" protestuju od sredine marta, tražeći ostavku premijera Abisita Vedžadžive, raspuštanje parlamenta i raspisivanje novih izbora.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Predali se tajlandski "crvenokošuljaši", prekinut protest

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 19.Maj.2010

Jedan od lidera demonstranata rekao je da ne želi nove gubitke i ljudske žrtve. Predaja takozvanih "crvenih košulja" usledila je pošto je vojska u sredu ujutro započela veliku ofanzivu

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Predali se lideri protesta

Izvor: Press, 19.Maj.2010

Tajlandska vojska upala je juče u uporište antivladinih demonstranata u Bangkoku, nakon čega se sedam lidera protesta predalo. U akciji snaga bezbednosti poginulo je najmanje petoro ljudi, a 50 je povređeno .Tajlandska vojska silom je okončala antivladine...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.