Barozo Putinu: Ne zavrćite nam gas

Izvor: B92, 17.Apr.2014, 15:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Barozo Putinu: Ne zavrćite nam gas

Brisel -- Predsednik EK Žose Manuel Barozo snažno je apelovao na ruskog predsednika Vladimira Putina da se snabdevanje evropskih zemalja ruskim gasom nastavi.

Barozo je danas u ime EU odgovorio na na nedavno pismo ruskog predsednika Vladimira Putina, izrazivši spremnost za razgovore sa Rusijom i Ukrajinom o gasnoj bezbednosti.,

Barozo, koga su članice >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << EU ovlastile da u njihovo ime odgovori Putinu, naglasio je da je EU spremna da razgovara sa Rusijom i Ukrajinom o svim problemima u vezi sa snabdevanjem gasom.

Ruski predsednik je pre sedam dana u pismu evropskim liderima, među kojima je i predsednik Srbije Tomislav Nikolić, upozorio da Rusija zbog nagomilanog ukrajinsog duga može da obustavi isporuke gasa Ukrajini, a samim tim i brojnim državama koji se snabdevaju preko ove zemlje.

On je, međutim, istakao da ne deli mišljenje ruskog predsednika da je uzrok ukrajinskih teškoća u izmirivanju duga Gaspromu to što Ukrajina ima veliki spoljnotgovinski deficit sa EU.

"U tom smislu, program pomoći pod patronatom Međunarodnog monetarnog fonda biće od vitalne važnosti za ekonomsku stabilizaciju Ukrajine", napisao je Barozo i podsetio Putina da je EU u dogovoru sa MMF već obezbedila značajna sredstva za Ukrajinu.

Barozo je sem toga naglasio da ukrajinski dug Gaspromu ne sme biti povod da ruski gasni gigant obustavi isporuku gasa članicama EU sa kojima ima bilateralne ugovore.

"Stoga odgovornost za uredno snabdevanje gasom počiva na Gaspromu, kao što je utvrđeno bilateralnim ugovorima", poručio je predsednik EK.

"Upućujemo vam snažan apel da se uzdržite od te mere (zavrtanja gasnih slavina), koja bi dovela u sumnju vašu želju da vas vide kao pouzdanog snabdevača Evrope", napisao je Barozo Putinu.

On je, međutim, ponovio spremnost EU da sa ukrajinskom vladom i Rusijom kroz pregovore nađe kratkoročno i dugoročno rešenje, što uključuje i novi dogovor o cenama gasa, koja je Rusija Ukrajini znatno povisila nakon promene režima u Kijevu.

Barozo je na kraju poručio da evropski komesar za energiju Ginter Etinger ima puna ovlašćenja EK i članica EU da vodi ove pregovore.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.