Azijska tržišta: Indeksi se podigli s najnižih razina u tri tjedna

Izvor: SEEbiz.eu, 22.Nov.2019, 09:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Azijska tržišta: Indeksi se podigli s najnižih razina u tri tjedna

TOKIO - Na azijskim su burzama cijene dionica blago porasle podignuvši se s najnižih razina u tri tjedna, no trguje se oprezno zbog neizvjesnosti u vezi trgovinskih pregovora između SAD-a i Kine.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7.00 sati u plusu 0,12 posto, nakon dva dana osjetnog pada.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao 0,5 posto, dok su cijene dionica u Singapuru, Hong Kongu, Južnoj Koreji i Australiji porasle >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << između 0,2 i 0,5 posto. U Šangaju su, pak, pale oko 0,4 posto.

Azijska su se tržišta jutros stabilizirala, nakon što su cijene dionica znatno pale dva dana zaredom i skliznule na najniže razine od kraja listopada.

Posljedica je to zabrinutosti u vezi trgovinskih pregovora između Washingtona i Pekinga, zbog čega su jučer na Wall Streetu burzovni indeksi blago skliznuli treći dan zaredom.

Ulagači se plaše da će dva zakona kojima je cilj zaštita ljudskih prava u Hong Kongu, a koje je američki Kongres ovoga tjedna prihvatio, narušiti ionako krhke trgovinske pregovore između Washingtona i Pekinga.

Peking je, očekivano, osudio te zakone i poručio da će poduzeti sve potrebno za zaštitu suvereniteta i sigurnosti zemlje.

To ukazuje na ponovni rast napetosti između Washingtona i Pekinga, no ulagače je ponešto umirilo pisanje Wall Street Journala da je Kina ipak pozvala vodeće američke pregovarače na nastavak trgovinskih pregovora u Peking.

To je uslijedilo samo dan nakon napisa u medijima kako parcijalni trgovinski sporazum možda neće biti završen u ovoj godini.

Stoga su ulagači nesigurni i ne žele previše riskirati. Još prošloga tjedna tržišta su snažno rasla zahvaljujući porukama iz Washingtona da je trgovinski dogovor s Pekingom blizu.

No, čini se da to nije baš tako jer predsjednik SAD-a Donald Trump ne pristaje na uklanjanje dosad uvedenih carina na uvoz kineskih proizvoda, što traži Kina.

U utorak je Trump čak najavio i novo povećanje carina, ako Kina ne pristane na dogovor kakav on želi.

A na valutnim je tržištima dolar blago ojačao. Njegov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 97,95 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 97,88 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao s jučerašnjih 108,30 na 108,60 jena.

Američka je valuta blago ojačala i u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula na 1,1065 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,1075 dolara.

Cijene su nafte, pak, pale, nakon što su jučer snažno porasle, zahvaljujući vijesti da bi OPEC i njegovi partneri mogli produljiti dogovor o ograničenju proizvodnje do polovice 2020. godine.

Jutros je na američkom tržištu cijena barela skliznula 0,68 posto, na 58,18 dolara, dok je na londonskom tržištu barel pojeftinio 0,58 posto, na 63,60 dolara.
Pogledaj vesti o: Japan

Nastavak na SEEbiz.eu...






Povezane vesti

RAST AZIJSKIH INDEKSA Investitori i dalje oprezni zbog odnosa SAD i Kine

Izvor: Blic, 22.Nov.2019

Cene akcija na azijskim berzama blago su porasle, podigavši se sa najnižih nivoa u tri nedelje, ali se ipak trguje oprezno zbog neizvesnosti u vezi sa trgovinskim pregovorima između SAD i Kine.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.