Izvor: B92, 08.Nov.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Agrokor ne kupuje vodu Voda

Beograd -- Generalni direktor kompanije Si&Si Vojin Đorđević izjavio je za B92 da nije tačna informacija da Agrokor kupuje Vodu.

Ekonomski list Pregled piše da su predstavnici Agrokora posetili fabriku Voda i dogovorili se o kupovini za 25 miliona evra. Međutim, generalni direktor subotičke kompanije Si&Si, koja je otvorena pre godinu i po dana, Vojin Đorđević dematuje te navode.

"Ne prodajemo Vodu Agrokoru, ne prodajemo ni fabriku, ni izvorište, to što su >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << neki mediji objavili nije tačno. To što postoje želje nekih multinacionalnih kompanija da budu suvlasnici, to je drugo. Voda je bila i ostaće srpski brend i biće u rukama srpskih kompanija", kaže on.

U poslednjih 10 godina proizvodnja mineralne vode povećana je skoro četiri puta. To je postala jedna od najprofitabilnijih delatnosti u Srbiji, pa zato eksperte i ne čudi što su strane kompanije zainteresovane za taj resurs.

Trenutno Slovenci poseduju vodu Karađorđe, kompanija Koka kola Rosu, a investicioni fond Salford vodu Knjaz Miloš.

Milan Prostran, sekretar Odbora za poljoprivredu Privredne komore Srbije, kaže da je očigledno da stranci ne menjaju brend ili ime koje su kupili. "Kod voda su prepoznatljiva imena. Ne možete lako prodati, steći i izgubiti ime. Na primer, Knjaz Miloš je naš najveći brend i to će ostati bez obzira na to da li će ga kupiti Salford ili neka druga kompanija", kaže on.

Ovaj vek proglašen je vekom vode, a pojedine zemlje već strahuju da će ostati bez kontrole nad tim važnim prirodnim resursom.

U Srbiji strancima su najzanimljiviji izvori vode. Ima ih više od 300, a veoma malo njih se iskorišćava.

Međutim, svi oni koji hoće da proizvode vodu treba da se obrate Direkciji koja izdaje dozvole i tako štiti od neovlašćenog korišćenja prirodnog resursa, kaže Olivera Grozdić iz Direkcije za vode.

"Država ne može otuđiti resurs i prodati ga, prodaju se objekti i prodaje se pravo na korišćenje maksimalno na 10 godina, ali to je uglavnom slučaj s branama. S vodom, pravo na korišćenje je do pet godina, posle čega se podnosi novi zahtev, pa se utvrđuje ima li uslova da se nastavi sa ugovorom o korišćenju ili se sklapa nov ugovor", kaže ona.

Sagovornici B92, ipak, smatraju da, uprkos velikom interesovanju za proizvodnju vode, na tržištu još ne postoji zdrava konkurencija koja bi omogućila da cena vode bude pristupačnija većini građana.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.