ČETIRI MESECA U MRAKU Romsko naselje od avgusta nema struju, a svakog meseca plaćaju 100.000 dinara

Izvor: Blic, 26.Dec.2016, 16:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ČETIRI MESECA U MRAKU Romsko naselje od avgusta nema struju, a svakog meseca plaćaju 100.000 dinara

Čak 60 organizacija civilnog društva iz cele Srbije zatražilo je danas da EPS hitno uključi struju žiteljima niškog naselja Crvena zvezda koji su već četvrti mesec u mraku.

Ovo naselje, čiji su stanovnici mahom pripadnici romske zajednice, bez struje je od 22. avgusta 2016. godine, uprkos rešenju Poverenice za zaštitu ravnopravnosti da je isključenje sa elektromreže "akt diskriminacije" od strane Elektrodistribucije >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Jugoistok.

EPS je isključio struju Crvenoj zvezdi, drugi put za dve godine, a ovoga puta zbog duga od oko 30 miliona dinara.

Predstavnica NVO "Indigo" Tamara Simonović istakla je da meštani osporavaju taj iznos duga navodeći da od 2014. godine, shodno usmenom dogovoru sa ED, mesečno uplaćuju po 100.000 dinara i da se struja koju dobijaju 80 domaćinstava očitava preko svega dva strujomera pa su uvek u najskupljoj tarifi.

- Tražimo ispred 60 NVO iz Srbije da se hitno uključi struja žiteljima ovog naselja jer je situacija nemoguća. Ima puno dece, starih osoba i osoba sa invaliditetom kojima je život postao nemoguć. Oni su dovedeni u bezizlaznu situaciju - upozorila je Simonovićeva.

Ona je zatražila da se, nakon uključenja struje, omogući da svako domaćinstvo ima svoj strujomer kako bi redovno plaćali ono što potroše.

Predstavnik organizacije "Romaworld" Turkijan Redžepi rekao je da se EPS ponaša "monopolski i diskriminatorski".

- Stanovnici Crvene zvezde plaćaju mesečno po 100.000 dinara za struju. Oni žele da plaćaju struju i traže da im se omoguće uslovi kao što ih imaju ostali građani - naveo je on.

Predstavnik naselja Sulejman Sulejmani kaže da je od predsednika nacionalnog saveta Roma Vitomira Mihajlovića koji se sastao sa predstavnicima EPS-a dobio uveravanja da će struja biti ponovo uključena.

- Nadamo se da ćemo danas ili sutra opet dobiti struju i da će dug biti anuliran. Nastavićemo da plaćamo struju pašalno dok nam ne postave svima privemena brojila - rekao je on.

Protest "Osvetlimo Zvezdu"

Dragan Đorđević koordinator Mreže Centara za ljiudska prava CHRIS kaže da će u znak podrške danas u 17 časova biti organizovan protest podrške meštanima naselja. On je pozvao Nišlije da dođu sa baterijskim lampama kako bi osvetlili naselje i ukazali na problem. Ukoliko struja bude uključena danas, protest će biti otkazan.
Pogledaj vesti o: Crvena Zvezda

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

POSLE ČETIRI MESECA U MRAKU Romsko naselje konačno dobilo struju

Izvor: Blic, 26.Dec.2016

Posle više od četiri meseca žitelji naselja Crvena zvezda u Nišu dobili su struju danas oko 15.30 časova...EPS im je ponovo uključio električnu energiju nakon pregovora koje je vodio Nacionalni saveta Roma i apela 60 nevladinih organizacija...Ovo naselje, čiji su stanovnici mahom pripadnici romske...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.