Sjaj Pola Velera na Tvrđavi

Izvor: Politika, 12.Jul.2008, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sjaj Pola Velera na Tvrđavi

Novosađani podigli cene hrane i pića, suveniri „Egzita” od 400 do 2.000 dinara, a najbolje zarađuju taksisti koji vožnju naplaćuju i do 40 evra

Novi Sad – Nastupima Pola Velera, grupe „Prajml skrim”, sastava „Gosip”, drum’n’bass di-džeja i producenta Ronija Sajza, Džentlmena, benda „Sham 69”, di-džejeva Lorena Garnijea, Tige i još stotinak izvođača >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << na 25 bina duž Petrovaradinske tvrđave sinoć je nastavljen muzički festival „Egzit”, deveti po redu.

Druge večeri „Egzita”, koji će u Novom Sadu biti zatvoren sutra, najveća zvezda bio je jedan od heroja britanske muzičke scene Pol Veler. Nekadašnji frontmen legendarnih grupa „Džem” i „Stajl kaunsil” održao je odličan koncert na glavnoj bini Petrovaradinske tvrđave u udarnom terminu od 22 časa. Praćen četvoročlanim bendom, Veler je na novosadski muzički festival došao u okviru turneje na kojoj promoviše novi, dvostruki album „22 Dreams”. Čovek koji se već gotovo četiri decenije bavi muzikom pokazao je sinoć na Petrovaradinu da je u sjajnoj formi, njegov glas i dalje odlično zvuči, a i njegovo umeće na gitarama, klaviru i klavijaturama publika je umela da nagradi.

Nažalost, sinoć je na prostoru glavne scene bilo primetno manje ljudi u odnosu na prvo veče festivala. Jedino što je nekima u publici malo falilo slušajući besprekornu svirku bivšeg lidera „Džema” i „Stajl kaunsila” jeste što se Veler uglavnom koncentrisao na novi album, međutim ipak nisu izostale ni neke čuvene pesme iz njegove solo karijere, poput „Wild Wood”, „Stars”, „Echoes”, „You do something to me”... Iako je posle odlične svirke, koja je trajala nešto više od sat i po vremena, bilo poziva na bis, Pol Veler, uprkos tome što je želeo, nije mogao da se vrati na binu zbog satnice koje se organizatori strogo pridržavaju.

Prvo veče festivala, kome je prisustvovalo više od 40.000 ljudi, bilo je potpuno u znaku američkog hiphop-rok sastava N.E.R.D. Predvođen jednim od najtraženijih i najcenjenijih producenata današnjice Farelom Vilijamsom, ovaj sastav je priredio fenomenalan provod na Tvrđavi. Oni su u Novi Sad došli neposredno po objavljivanju novog albuma „Seeing Sounds”, tako da je više od trideset hiljada ljudi, koliko je prisustvovalo njihovom nastupu na glavnoj bini, bilo u prilici da čuje nove pesme ovog benda. Kao najveće zvezde prve noći festivala, na binu su izašli odmah posle velikog vatrometa nad Tvrđavom. Iako burno pozdravljeni, početak njihovog nastupa nije bio obećavajući, jer je Farel imao zamerke na rad tonaca, pa je u jednom trenutku čak hteo da ode sa bine. Problemi su, međutim, ubrzo otklonjeni i krenulo je „prženje” američkog sastava koji je pratila „ubitačna” ritam sekcija.

Koncert je pri kraju pretvoren u „opštenarodno veselje”, jer su američki reperi na scenu izveli desetak devojaka iz prvih redova u publici koje su plesale sa članovima benda, a na kraju uspele i da se izljube sa Farelom i Šejom Hejlijem.

Kao i svake godine tokom „Egzita”, cene u Novom Sadu su nešto više nego inače. Mnogi Novosađani sa kojima smo pričali rekli su nam da za četiri dana festivala mogu bar malo da napune svoje novčanike. Iako je „Egzit” počeo, još se izdaju stanovi i sobe, prodaju karte, a „organizovaniji” prodavci su po gradu izlepili reklame po banderama sa svojim brojevima telefona, da ne moraju da stoje ispred ulaza u Tvrđavu. Najagilniji u „otimanju” novca su svakako pojedini taksisti koji su protekla dva dana turistima uzimali i po 30, 40 evra za relaciju od autobuske i železničke stanice do kampa, što je mnogo skuplje od regularne cene.

Posetioci u uličicama ispod Tvrđave mogu da nađu sve – od kuvanog kukuruza, preko vlažnih maramica i suvenira, do žvakaćih guma, čokoladica i pića. Jedini je problem što ništa od toga ne može da unese na Petrovaradin. Zato na nekoliko punktova na samoj Tvrđavi postoje štandovi na kojima se mogu kupiti „Egzit” suveniri, koji nisu nimalo jeftini. Tako za majicu sa logom festivala morate izdvojiti 1.200 dinara, onu sa imenom „Seks pistolsa” 2.000 dinara, dok lančići i privesci koštaju od 400 do 1.000 dinara.

Gotovo polovina posetilaca ovogodišnjeg „Egzita” su stranci. Najviše je Britanaca, a ima turista iz pedesetak zemalja. Neki ljubitelji muzike i dobrog provoda došli su čak iz Amerike, Japana, Australije i Singapura. Većina stranaca je smeštena po novosadskim hotelima, hostelima i stanovima, a i kamp je ispunjen gotovo do poslednjeg mesta.

Muzički festival „Egzit” večeras se nastavlja, a publika na Petrovaradinskoj tvrđavi biće u prilici da uživa u nastupima „Gogolj bordela”, glumice Džulijet Luis i njenog benda „Liks” i Manu Čaoa, koji će nastupiti sa sastavom „Radio bemba saund sistem”.

Jelena Koprivica

[objavljeno: 12.07.2008]

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Pankeri „Sham 69“ prodrmali Tvrđavu

Izvor: Blic, 12.Jul.2008

Drugog dana „Egzita", na Tvrđavi je, po procenama policije bilo oko 39.000 ljudi, veliku pažnju su izazvali nastupi Pola Velera, grupe „Primal Scream" i Lorana Garnijea, ali zvezde večeri su ipak bili rege majstor Džentlmen i pankeri iz benda „Sham 69" koji su pokazali kako se svira...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.