SAD neće slati vojsku u Irak

Izvor: B92, 12.Jun.2014, 21:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD neće slati vojsku u Irak

Vašington -- SAD ne razmatraju slanje kopnenih snaga u Irak da pomognu u gušenju pobune u toj zemlji, izjavio je portparol Bele kuće Džej Kerni.

Predsednik SAD Barak Obama je ranije rekao da ne isključuje nijednu opciju da se pomogne Iraku da iskoreni nasilje.

Kerni je, medjutim, objasnio da je Obama hteo da kaže da ne isključuje vazdušne napade, prenosi Rojters.

Najviši zvaničnici NATO i Velike Britanije takodje su saopštili da ne planiraju da se >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << vojno angažuju u Iraku zbog toga što su ekstremisti sunitskih muslimana auzeli veći deo severnog Iraka i krenuli prema Bagdadu.

Tokom posete Madridu generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen je izjavio da Alijansa nema ni mandat ni zahtev za akciju i dodao "Ne vidim ulogu za NATO u Iraku", preneo je AP.

Britanski sekretar spoljnih poslova Vilijam Hejg isključio je bilo kakvu intervenciju njegove zemlje ali je rekao da može da pruži humanitarnu pomoć. U intervju BBC-u, on je rekao da rukovodstvo Iraka treba da se pozabavi vojne situacije.

Hejg je rekao da će podržati svaku odluku SAD o borbi sa krizom.

Severnoatlantski savet sinoć je u Briselu održao sastanak na zahtev Turske koja je informisala svoje saveznike o situaciji u Iraku, rekao je Rasmusen. Turski državljani su kidnapovani u Iraku.

"To je bio čisto informativni sastanak" rekao je Rasmusen. "Snažno osudjujem nasilje koje smo videli u Iraku i uzimanje talaca. Naše misli su sa taocima, njihovim porodicama i voljenima"

“Tražimo od onih koji su uzeli taoce da ih odmah oslobode. Ništa ne može da opravda ovaj kriminalistički akt", rekao je Rasmusen.

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija počeo je danas razgovore o krizi u Iraku, gde su Kurdi preuzeli kontrolu na Kirkukom, a arapski džihadisti najavili pohod na Bagdad.

Razgovori, iza zatvorenih vrata, počeli su nešto posle 15 i 30 po GMT a uključiće i brifing video linkom specijalnog predstavnika UN za Irak, Nikolaja Mladenova, preneo je AFP.

Nejasno je koje korake može da preduzme Savet bezbednosti.

"Očigledno je da izuzetno dramatična situacija ima korene u onome što se desilo u Iraku 2003 - 2004. godine", rekao je ruski ambasador Vitalij Čurkin novinarima prilikom dolaska na sastanak.

"Sada moramo da vidimo šta može da se uradi. Što se tiče Rusije mi snažno podržavamo iračku vladu pod sadašnjim okolnostima. Hajde da vidimo šta će da se izrazi u toku diskusije", rekao je Čurkin.

Savet bezbednosti je juče "najoštrije" osudio to što su pripadnici Islamske države Irak i Levant (ISIL) zauzeli severni irački grad Mosul.

Mladenov, bivši bugarski ministar spoljnih poslova, predvodi Misiju pomoći UN za Irak čiji je glavni zadatak da pomogne vladi u naporima za političko pomirenje i izbore.
Pogledaj vesti o: Dzej

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Vašington neće slati vojsku u Irak

Izvor: Akter, 12.Jun.2014

SAD ne razmatraju slanje kopnenih snaga u Irak da pomognu u gušenju pobune u toj zemlji, izjavio je danas portparol Bele kuće Džej Kerni

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.