Počinje nova NFL sezona

Izvor: B92, 07.Sep.2023, 12:35

Počinje nova NFL sezona

Noćas počinje 104. NFL sezona, duelom branioca titule Kanza Siti Čifsa i Detroit Lajonsa.

Regularni deo sezone od 18 vikenda će trajati do 7. januara 2024, plej-of počinje 13, a Superboul LVIII je u Las Vegasu 11. februara.

Nova sezona je i početak nove ere bez najboljeg NFL igrača svih vremena Toma Brejdija, koji se penzionisao posle 23 godine.

Takođe, karijeru su završili, između ostalih i vajd-risiver Ej-Džej Grin, dafanzivni tekl Džerald Mekoj >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i defanzivni end Džej-Džej Vat, najbolji defanzivac lige u prethodnih desetak godina.

Što se tiče najvećih "transfera" prethodnog leta, Derek Kar je novi kvorterbek Atlante, dok je Bejker Mejfild nasledio Brejdija u Tampi.

Ezekijel Eliot je pojačao trkačku liniju Nju Inglanda, a Džudžu Smit-Šuster hvatačku, dok su Melvin Gordon i Odel Bekam pojačali već žestoki napad Baltimora.

Bilo je, naravno, i zanimljivih trejdova, a najzvučniji je prelazak Arona Rodžersa iz Grin Beja u Njujork Džetse.

Što se tiče drafta, kao najgori tim lige prošle sezone pravo prvog pika su imali Čikago Bersi, ali su ga trejdovali u Karolina Panterse koji su izabrali kvorterbeka Brajsa Janga sa Alabame.

Nova sezona donosi i neka nova pravila, a ovo su neka od njih:

* sada igrači sa bilo koje pozicije mogu da nose i broj 0;

* sudije mogu da pregledaju snimak spornog detalja bez "čelendža" trenera i u slučaju kada se akcija završi izgubljenom loptom;

* saplitanje se sada računa kao lični faul (15 jardi) umesto dosadašnje kazne od 10;

* kretanje u napad na protivnika sa jedne noge je sada zabranjeno;

* ekipe od sada imaju pravo i na trećeg kvorterbeka u sastavu za utakmicu, ali će moći da igra samo ako su prva dva povređena ili diskvalifikovana;

Ove sezone će se pet utakmica igrati u inostranstvu: Džeksonvil – Atlanta, Bafalo – Džeksonvil i Tenesi – Baltimor u Londonu, Kanzas Siti – Majami i Nju Ingland – Indijanapolis u Frankfurtu.

Glavni favorit je, logično, šampion Kanzas Siti Čifsi, ali će imati ozbiljnu konkurenciju u vidu Filadelfija Iglsa, Bafalo Bilsa, San Francisko 49ersa, Sinsinati Bengalsa, Dalas Kaubojsa i Baltimor Rejvensa.

A detaljnije o dešavanjima u ekipama, divizijama i konferencijama možete pronaći u našim posebnim temama:

* Američka fudbalska konferencija (AFC)

* Nacionalna fudbalska konferencija (NFC)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Dzej

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.