Početak kraja? Konkurencija dolaru se zaoštrava

Izvor: B92, 01.Jan.2024, 16:46

Početak kraja? Konkurencija dolaru se zaoštrava

Globalni potrošači i izvoznici sirove nafte sada se snalaze bez trgovinskih sporazuma u dolarima.

To je objavio Volstrit žurnal ove nedelje, citirajući šeficu globalne tržišne strategije u Džej Pi Morgan Čejsu Natašu Kanevu.

Dan pre nego što je objavljen izveštaj, Iran i Rusija dva vodeća izvoznika nafte u svetu, zaključili su sporazum o trgovini u nacionalnim valutama.

"Američki dolar dobija određenu dozu konkurencije na tržištima", >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << rekla je Kaneva za američki list, ističući da je udeo svetske nafte koja se prodaje za druge valute porastao na skoro 20 odsto.

Prema podacima koje je obradio Džej Pi Morgan, u tekućoj godini je sprovedeno 12 velikih kupoprodajnih ugovora u valutama koje nisu američki dolar, u odnosu na samo sedam prošle godine. U periodu između 2015. i 2021. godine, samo dva takva ugovora su bila postignuta.

Podaci se odnose na kupoprodaju fizičke robe, a ne na trgovanje na berzama fjučersa. Ove godine ugovore koji nisu u dolarima navodno su izmirili prodavci u Rusiji, pri čemu je samo jedan slučaj registrovan u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Dzej

Nastavak na B92...






Povezane vesti

„Džej Pi Morgan”: Smanjuje se udeo dolara u svetskoj trgovini naftom

Izvor: VojvodinaUzivo.rs, 01.Jan.2024

Globalni potrošači i izvoznici sirove nafte sada se snalaze bez trgovinskih sporazuma u dolarima, objavio je „Volstrit džornal” ove nedelje, citirajući šeficu globalne tržišne strategije u „Džej Pi Morgan Čejsu” Natašu Kanevu. Dan pre nego što je objavljen izveštaj, Iran i Rusija...

Nastavak na VojvodinaUzivo.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.