Pet najuticajnijih TV događaja

Izvor: Glas javnosti, 12.Jul.2012, 14:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pet najuticajnijih TV događaja

LOS ANĐELES - Vesti posle napada na SAD 11. septembra, uragan Katrina i suđenje O. Džej Simpsonu bili su najuticajniji televizijski momenti u SAD u poslednjih 50 godina, pokazala je nova studija.

Istraživač TV rejtinga "Nilsen" i kompanija "Soni" udružili su se kako bi utvrdili koji su TV događaji najbolje ostali u sećanju publike. Među prvih pet našla se i nesreća spejs šatla "Čalendžer" iz 1986. i smrt Osame >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << bin Ladena.

"Ono što smo pokušali da izračunamo je percepcija", rekao je Rojtersu Pol Lindstrom, potpredsednik "Nilsena". "Najznačajnije stvari, kada je reč o televiziji, nisu događaji već trenuci podeljeni sa ljudima. Stvari poput 'gledanja bejzbola sa tatom', zajedničkog praćenja Olimpijade, one stvari koje izazivaju emotivna sećanja".

U studiji je učestvovalo 12.000 ljudi, a rezultati 1.077 kompletnih obrazaca obrađeni su u juče objavljenoj studiji. Učesnici su birali favorite u dugom nizu događaja od ubistva predsednika Džona F. Kenedija 1963. do stvari iz pop kulture poput poslednjih epizoda "Prijatelja" ili "Kafića 'Uzdravlje'".

Najupečatljivija TV iskustva su, kako se pokazalo, vesti. Sahrana princeze Dajane, masakr u školi Kolumbajn, izlivanje nafte u Meksičkom zalivu, zemljotres u Japanu 2010. kao i čuvena policijska potera za O. Džej Simpsonovim automobilom našli su se među prvih 10.

"Ono što je meni zanimljivo nije ono što je na listi, već stvari van nje. Nema zabave, nema finala Super boula, poslednje epizode 'Prijatelja'. Tu su samo vesti", kaže potpredsednik "Sonija" Brajan Sigel.
Pogledaj vesti o: Nova godina,   Osama Bin Laden

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.