Izvor: Vostok.rs, 22.Jun.2015, 16:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odsad i Kina formira cenu zlata

22.06.2015. -

Banka Kine je prva azijska banka kojoj je omogućeno da učestvuje u formiranju svetskih cena zlata. U ovu grupu spadaju i druge velike svetske banke poput HSBC, „Džej Pi Morgan“, „Goldman Saks“, „Barkliz“...

Učešće Banke Kine u formiranju svetske cene zlata neće proći nezapaženo. Ona danas praktično u potpunosti kontroliše najveće tržište ovog plemenitog metala u Aziji — Šangajsku >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << berzu zlata. Upravo zahvaljujući učešću u elektronskim kupoprodajnim procesima u Londonu, prvi put će biti primenjena 24-časovna trgovina na svetskom tržištu zlata. Kina se dugo spremala na ovaj korak, govori Sergej Hestanov, ekspert Ruske akademije makroekonomije i državne uprave pri predsedniku Ruske Federacije:

„Kina sistematski jača svoju ulogu i uticaj na globalnim tržištima, ali veoma strpljivo i oprezno. Zato delovanje kineskih monetarnih vlasti ne plaši međunarodna tržišta. Tako će biti i sa zlatom. Ovde nema nikakvog zapleta. Kina je jedan od najvećih proizvođača zlata, a inače ima i sopstvene zalihe. Zato je Kina zainteresovana da ne bude kolebanja cena. Upravo Banka Kine tokom poslednjih godina nastupa kao značajni kupac zlata i zato ona igra važnu ulogu u obrazovanju cena, što se dobro odražava na trenutnu situaciju“.

Kina je korak po korak išla ka tome da dobije mogućnost da utiče na regulisanje globalne cene zlata. Naime, ona je privukla međunarodne ugovore u vezi sa zlatom ka unutrašnjem tržištu pomoću Šangajske berze zlata prošle jeseni. I ovo je bio start koji je omogućio ne samo da utiče, već i da nametne sopstvena pravila igre na ovom tržištu, smatra ekspert Jakov Berger:

„Politiku cena određuje slobodno tržište. Ipak, učešće ogromnih državnih zlatnih rezervi Kine u ovoj igri, naravno određuje i svetsku politiku na tržištu plemenitih metala, svetske cene zlata i uopšte odnose u ovoj sferi. Šangaj će, ruku pod ruku, postati svetski centar trgovine zlatom i valutama koje su povezane sa cenom zlata. To je politika koja će od Kine stvoriti svetski centar trgovine zlatom, ali i u svetski finansijski centar“.

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.