Loren Garnije i Tiga na Egzitu

Izvor: B92, 02.Apr.2008, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Loren Garnije i Tiga na Egzitu

Čuveni francuski di džej Loren Garnije, nastupiće na Egzit "Dance Areni", u petak, 11. jula. Pored njega, te večeri na Areni nastupiće i Tiga, popularni di džej i producent iz Montreala.

Rođen pre 42 godine u Parizu, Loren Garnije karijeru započinje u Engleskoj, gde je u to vreme radio u francuskoj ambasadi. Njegovu pažnju privukla je rana haus scena u kultnom mančesterskom klubu „Hacienda" gde mu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prve di džej nastupe nudi tamošnji pionir elektronske scene Majk Pikering. Posle toga njegov put je zacrtan kroz stalno istraživanje rane američke i kreiranje autentične evropske haus i tehno scene.

Po povratku u Pariz, 1990. godine pokreće rad „Wake Up" kluba, a godinu posle izdaje prvi maksi singl „French Connection" čime počinje njegova blistava producentska karijera. Garnije i njegov kolega Erik Morand, 1994. godine osnivaju uglednu izdavačku kuću „F Communications" koja do danas ostaje njegova osnovna muzička platforma.

Do sada je izdao četiri studijska albuma: „Shoot In The Dark" (1995), „30" (1997), „Unreasonable Behaviour" (2000) i „The Cloud Making Machine" (2005). Tu su još i dva kompilacijska albuma, „Early Works" (1998) i „Retrospective" (2006), kao i prošlogodišnji koncertni album „Public Outburst" koji je snimio u pratnji tri muzičara koji su se i ranije pojavljivali na nekim od njegovih najčuvenijih singlova kao što su „Coloured City", „Crispy Bacon" ili „Man With The Red Face".

Garnije je za skoro dve decenije rada izdao brojne singlove i remikse, kao i nekoliko miks izdanja među kojima su ga najviše proslavili dupli „Labaratoire Mix" (1996), DVD „Ureasonable Live" (2002), kao i pet di džej setova objedinjenih na „Excess Luggage" CD boks-izdanju. Poznat kao radoholičar i veliki kreativac, nedavno je čak učestvovao i u kreiranju muzičke audioteke „Cinemix" za potrebe muzeja Luvr.

Svoj status najvišeg autoriteta na elektronskoj sceni potvrdio je sa pisanjem knjige „Electrochoc" pri čijem je pisanju pomogao i francuski novinar Dejvid Brun-Lamber, a uspeh knjige potvrđuju brojni svetski prevodi među kojima su izdanja i u Srbiji, Hrvatskoj i BiH.

„Dance Arena" će konačno ugledati i jednog od najzanimljivijih disk džokeja novije istorije elektronske muzike, autentičnog producenta i harizmatičnog vokala iz Montreala čije je puno ime Tiga Džejms Sontag.

Već u detinjstvu, Tiga je imao priliku da uz svog oca putuje do indijskog ostrva Goa, poznatog po burnim trens žurkama. Od svoje 16. godine, Tiga počinje da organizuje svoje prve žurke po kanadskim klubovima, da bi četiri godine kasnije otvorio i prodavnicu ploča „DNA" 1994. godine.

Izdavačku kuću „Turbo", jedan od svojih zaštitnih simbola pokreće 1998. godine zajedno sa kolegom Markom Dilonom. Deset godina nakon prvog nastupa i dve godine vođenja pomenute etikete, 2000. godine dolazi na red i njegovo izdanje „Mixed Emotions", dupli CD miks na kojem se tada među mnogima pojavljuju i dobro poznata imena kao što su Adam Bejer, di džej Hel, Stiv Bag, Entoni Roter i Umek.

Do prave prekretnice dolazi godinu dana posle kada Tiga počinje saradnju sa finskim producentom Jorijem Halkonenom. Njih dvojica zajedno produciraju obradu pesme „Sunglasses At Night", pesme iz 1983. godine koju izvodi montrealski pop pevač Kori Hart. Pod imenom "Tiga and Zyntherius", 2001. godine njihov singl postaje hit globalnih razmera.

2002. Tiga snima dva famozna miks izdanja „American Gigolo" i „DJ Kicks" koja ga etabliraju kao jednog od najtraženijih disk džokeja sve popularnije elektrokleš scene. Tada izlazi i novi instant hit za Tigu, njegova obrada pesme „Hot In Herre", u originalu takođe veliki hit koji potpisuje američki reper Neli. Uz prateće spotove, te narastajuću popularnost electrokleš scene, Tiga postaje jedan od najtraženijih kreativaca za remiks izdanja te radi za imena kao što su „LCD Soundsystem", „Cabaret Voltaire" i „Felix Da Houscat".

Njegovo pevanje, kao i sve zapaženiji modni stil, prave apsolutnu zvezdu od Tige koji nastavlja sa pogađanjem u samu srž novonastale scene, te tako izdaje „Louder Than Bomb" i „Pleasure From The Bass" 2004. godine. Usledio je i sad već proslavljeni album „Sexor" iz decembra 2005. godine, a koji donosi saradnju i sa grupom „Soulwax", te Džejkom Sirsom iz grupe „Scissor Sisters" na hit singlu „You Gonna Want Me".

Svaki novi singl prate spotovi koji nastavljaju da prezentuju Tiginu estetiku, što njemu pribavlja status pop zvezde u krajnje alternativnom maniru. U međuvremenu Tiga koristi svoje remiksersko umeće i radi za imena među kojima su „Depeche Mode", „Telepopmusik", „Pet Shop Boys", „Moby" i „Coldcut", a još uvek su aktuelni njegovi remiksi „Bones" za grupu „The Killers", „The Things That Dreams Are Made Of" za sastav „The Human League" i „Yr Mangled Heart" za bend „Gossip".

Tiga je nedavno svoj novi studijski materijal najavio za ovo leto kada će nastupiti i na „Dance Areni".

Egzit festival ove godine održava se od 10 - 13. jula. Ulaznice u pretprodaji koštaju 5490 dinara i mogu se naručiti na zvaničnom festivalskom sajtu. Cena ulaznica u redovnoj prodaji biće 7790 dinara. Broj ulaznica je ograničen.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.