Džej Zi platio 4,5 miliona za Baskijata

Izvor: B92, 20.Nov.2013, 18:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Džej Zi platio 4,5 miliona za Baskijata

Izgleda da pominjanje Pikasa u jednom hitu rep zvezde Džej Zija nije uopšte slučajno, jer se ovaj Njujorčanin pokazao kao ozbiljan ljubitelj likovne umetnosti, kupivši nedavno na aukciji za 4,5 miliona dolara jedan rad Žana Mišela Baskijata.

Džej Zi, rođeni Njujorčanin je bio kupac na jednoj anonimnoj aukciji koju je na Menhetnu prošle sedmice organizovala kuća Sotebi i na kojoj je prodat Baskijatov rad >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << iz 1982. godine "Mecca".

Kako piše Njujork post, ispostavlo se da je taj anonimni kupac bio gospodin Šon Karter (Džej Zijevo pravo ime), a za 4,5 miliona dobio je ulje na platnu u beloj crnoj i narandžastoj boji koje predstavlja Empajer Stejt Bilding.

Procenjena vrednost ovog dela je između 4 i 6 miliona dolara, pa je izgleda Džej Zi napravio prilično dobru kupovinu, kako komentarišu dobri poznavaoci i procenitelji umetničkih dela.

Oni koj pak dobro poznaju Džej Zija i njegov muzičk rad, tvrde da cena za ovo delo ne bi bila problem ni da je izlicitiran veći iznos, jer je poznato da on vrlo ceni Baskijatov rad i gaji prema njemu posebna osećanja, pošto je u nekoliko navrata u tekstove pesama ubacio jasne reference na ovog grafiti umetnika koji je 1988. godine preminuo od prevelike doze heroina u 27. godini.

Džej Zi je nedavno rekao da je jedan Baskijatov rad direktno inspirisao jednu celu pesmu i sa oduševljenjem govorio o toj Baskijatovoj slici koja je u njegovom posedu.

Slika "Charles the First,’’ je bila inspiracija za njegovu pesmu “Most Kingz,’’ i počinje stihovima "Inspired by Basquiat, my chariot’s on fire.”

Na svom poslednjem studijskom albumu “Magna Carta Holy Grail,” Džej Zi u delovima stihova nagoveštava da poseduje vrlo vredne umetničke predmete u vrednosti od skoro 493 miliona dolara, po podacima koje je objavio Forbes, a u pesmi "Picasso Baby" direktno odaje poštu preminulom Baskijatu kroz stihove "It ain’t hard to tell, I’m the new Jean-Michel".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.