Džej Kej Rouling kritikovana zbog govora mržnje: Nije mržnja ako govorim istinu

Izvor: B92, 08.Jun.2020, 19:00

Džej Kej Rouling kritikovana zbog govora mržnje: "Nije mržnja ako govorim istinu"

Poznata spisateljica opet je na udaru kritika zbog svojih stavova o prirodi pola i biologije.

Džej Kej Rouling, spisateljica knjiga o Hariju Poteru, reagovala je na svom Tviter nalogu na tekst sa naslovom "Stvaranje jednakog društva posle pandemije Covid-19 za osobe koje imaju menstruaciju".

Termin "osobe koje menstruiraju" ili "osobe koje imaju menstruaciju" potiče iz transrodnog pokreta, koji želi da izbegne reč "žena" kada opisuju osobu koja se rodila >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kao pripadnica ženskog pola. Prema ovom pokretu, i transžene su prave žene, iako nisu sposobne za proces karakterističan za taj pol.

Trans zajednica smatra da su i pol (biološka, naučna kategorija) i rod (društvena kategorija) samo društveni konstrukti koji su nam nametnuti.

Spisateljica se ne slaže sa tim.

"Osobe koje imaju menstruaciju? Sigurna sam da postoji reč za takve osobe", započela je Rouling svoj tvit.

"Volim trans zajednicu, i biću sa vama svaki put kada doživljavate diskriminaciju, ali moj život je oblikovan time što sam rođena kao žena, i nije loše što to kažem", nastavila je.

"Ne možete da obrišete koncept pola. Nije mržnja ako govorim istinu", istakla je Rouling,

Iako je dobila i pozitivne komentare, mahom su pripadnici trans zajednice burno reagovali na njene stavove, nazivajući je transfobičnom.

Ovo nije prvi put da spisateljica iznosi svoje stavove o biologiji i prirodi. Reagovala je na sličan način kada je istraživačica Maja Fortater dobila otkaz zbog stava da je pol prirodna činjenica.
Pogledaj vesti o: Dzej

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.