Đurđev: Duet Džej-Džej prodavaca magle

Izvor: Telegraf.rs, 20.Mar.2017, 13:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đurđev: Duet Džej-Džej prodavaca magle

Građanima je i previše praznih reči, mlaćenja prazne slame - narod hoće da vidi dela. Među 11 kandidata za predsednika Srbije naročito se po tome ističe JJ (Džej-Džej) tj. dvojac bez kormilara Janković-Jeremić koji, iako godinama prisutan na političkoj sceni Srbije, ne može da pokaže čime je to zadužio svoj srpski rod i sve građane Srbije - kaže Aleksandar Đurđev, predsednik Srpske lige, za 24 sata.

- >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << Jedino što, u vezi sa pojedinim (ne)činjenjima, oba člana dueta drže isti kurs. Ni jednom jedinom rečju nisu se, recimo (mada obojica tvde da predstavljaju i građansku i nacionalnu Srbiju), osvrnuli na fašistički poklič svog kolege predsedničkog kandidata Nenada Čanka "Rusi, idite kući" kojim se ne mogu pohvaliti ni najžešći rusofobi i rusomrsci - kaže Đurđev.

On ističe da će ako ni zbog čega drugog Jeremić će biti zapamćen po dve stvari koje su direktno uticale na slabljenje teritorijalnog integriteta i državnog identiteta Srbije.

- Jeremić je, kao ministar inostranih poslova u Tadićevoj vladi, predložio rezoluciju Saveta bezbednosti UN kojom se pregovori o Kosovu i Metohiju prebacuju u okrilje EU, u kojoj je većina zemalja (za razliku od stanja u UN) već bila priznala nezakonito otcepljenje srpske južne pokrajine. Čak su i naši najveći saveznici Kina i Rusija bili šokirani ovim potezom, očekujući da će barem biti obavešteni o toj nameri - smatra Đurđev.

Foto: Medija centar Beograd

Prema njegovim rečima, druga užasna krivica koja ide na dušu Jeremiću jeste nemušto definisanje pitanja o legalnosti jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova koje je, na predlog Srbije (i u to vreme je Jeremić ministar diplomatije), Generalna skupština UN uputila Međunarodnim sudu u Hagu.

- Nakon što je sud doneo svoje savetodavno mišljenje da Deklaracijom o proglašenju nezavisnosti Kosova 2008. godine nije prekršeno međunarodno pravo, srpska strana je izgubila jednu od značajnih mogućnosti da dokaže koliko je taj potez Prištine bio nelegitiman - kaže predsednik Srpske lige.

U vezi sa tim kaže da nepromišljenost (ili možda svesna namera) jednog političara koji je tvrdio za sebe da je srpski nacionalista, može da nanese štetu celokupnom narodu.

- Podsetiću, usput, da je Jeremić, još pre 10 godina, kao sveži ministar, govorio "da će nakon što naplati svoj doktorat na berzi, početi da se bavi humanitarnim radom, posmatranjem ptica i filatelijom, paralelno sa držanjem značajnog dela deonica Plejboja i portfeljom ministarstva za istraživanje ruda i gubljenje vremena u Vladi Srbije - napominje Đurđev.

On nastavlja i kaže da je ovo poslednje izgleda uspeo da ostvari.

- Koliko je licemeran Jeremić je pokazao tokom kampanje za generalnog sekretara UN prošle godine kada mu nije smetala podrška Vučića, kome se posebno za to zahvalio (o čemu svedoče pisanja u medijima iz aprila prošle godine), da bi okrenuo ćurak nakon što je objavio svoju kandidaturu za predsednika Srbije, izjavljujući da su on i Vučić dva potpuno različita sveta u političkom i vrednosnom smislu - izjavio je Đurđev.

Prema njegovim rečima, drugi član dvojca JJ, zaštitnik građana u ostavci Saša Janković, takođe je, primer neprincipijelnog vršioca javne funkcije, koji, iako je na toj konformističkoj funkciji već deceniju, tek u poslednje dve godine počinje da u javnost iznosi stavove protiv aktuelne vlasti.

- Najveća zamerka Jankoviću jeste činjenica da je svoj mandat u kom se više bavio politizovanim pitanjima i pitanjima metafizičkih ljudskih prava iskoristio kao pripremu i odskočnu dasku za kandidaturu - rekao je predsednik Srpske lige.

- A skoro nikako problemima velike većine građana Srbije, na koje je kao nosilac funkcije zaštitnika građana trebalo da ukazuje. Iz Jankovićeve tvrdnje da se Srbija "nije, do kraja, suočila sa ratnom prošlošću", sledi zaključak da on forsira antinacionalne vrednosti zasnovane na antisrpskoj tezi da je Srbiji, kao i nacističkoj Nemačkoj posle Drugog svetskog rata, potreban proces denacifikacije, iako je Srbija od svih zemalja u regionu najviše učinila na procesuiranju ratnih zločina koje su učinili pripadnici srpskog naroda, a Srbi su, tokom 20. veka, doživeli tri velika genocida - smatra Đurđev.

Ovu upozoravajuću, ali dobronamernu analizu delovanja dvojice od predsedničkih kandidata završio bih delom iz molitve vladike Nikolaja Velimirovića za spas srpskog naroda: "Kajemo se za grehe onih naših narodnih vođa koji zaboraviše da su sveci srpski osnovali ovu državu i da je ovo sveta zemlja, i koji zaboraviše istaknuti za prvake i vođe jednog svetog i mučeničkog naroda, pa bez straha Božijeg i ljubavi prema narodu zloupotrebiše svoju vlast na narodnu privremenu nesreću, a na večnu propast i prokletstvo sebe i svog naroda", zaključio je Đurđev za list 24 sata.

(Telegraf.rs/24 sata)

Nastavak na Telegraf.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.