Izvor: Nezavisne Novine, 15.Jan.2015, 18:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

»Birdmanu« devet šansi za Oscara

LOS ANĐELES - Filmovi "The Grand Budapest Hotel" i "Birdman" nominovani su u devet kategorija za najprestižniju filmsku nagradu na svijetu - "Oscar", saopštili su glumac Kris Pajn, Šeril Bun Ajzeks, predsjednica Američke filmske akademije, koja dodjeljuje ovo priznanje, i reditelji Alfonso Kuaron i Džej Džej Abrams.

Time su u vođstvu o odnosu na ostalih šest ostvarenja koja se bore za zlatne kipiće, koji će pobjednicima >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << biti dodijeljeni na svečanosti 22. februara.

Riječ je o filmovima "American Sniper", "Boyhood", "The Imitation Game", "Selma", "The Theory of Everything" i "Whiplash".

Za najboljeg režisera su nominovani Alehandro Gonzales Inaritu, Ričard Linklejter, Benet Miler, Ves Anderson i Morten Tildum, a za najboljeg glumca Stiv Kerel, Bredli Kuper, Benedikt Kumberbač, Majkl Kiton i Edi Redmejn.

Za "Oscara" za najbolju glumicu boriće se Marion Kotijar, Felisiti Džons, Džulijen Mur, Rozamund Pajk i Riz Viterspun.

U kategoriji animiranog filma nominovani su "Big Hero 6", "The Boxtrolls", "How To Train Your Dragon 2", "Song of the Sea" i "The Tale of Princess Kaguya".

Za nagradu u kategoriji originalni scenario takmičiće se ostvarenja "Birdman", "Boyhood", "Foxcatcher", "The Grand Budapest Hotel" i "Nightcrawler".

Kada je riječ o nominacijama za najbolju žensku sporednu ulogu, šansu za tijumf imaju Patriša Arket, Laura Dern, Kira Najtli, Ema Stoun i Meril Strip.

Meril Strip se za "Oscara" bori 19. put, čime je srušila sopstveni rekord.

Nominacija za najbolju mušku sporednu ulogu pripala je Robertu Duvalu (The Judge), Itanu Houku (Boyhood), Edvardu Nortonu (Birdman), Marku Rufalu (Foxcatcher) i JK Simonsu (Whiplash).

"Oscara" za najbolji film prošle godine dobila je istorijska drama Stiva Mekvina "Dvanaest godina ropstva". "Gravitacija" meksičkog reditelja Alfonsa Kuarona osvojila je najviše "Oscara" pobijedivši u sedam kategorija. Najboljim glumcima proglašeni su Kejt Blanšet i Metju Mekonahi, a dodjelu, koju je obilježio zajednički selfi sa zvijezdama holivudske A liste, vodila je komičarka Elen Dženeris.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.