NEOBIČNA ZVER SNIMLJENA NA GRANICI HRVATSKE I BiH: Građani ostali zbunjeni - nadležni tvrde jedno, stručnjaci drugo (FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 21.Feb.2022, 10:07

NEOBIČNA ZVER SNIMLJENA NA GRANICI HRVATSKE I BiH: Građani ostali zbunjeni - nadležni tvrde jedno, stručnjaci drugo (FOTO)

Državni inspektorat Hrvatske navodi kako ih je lokalna policija iz mesta Gvozd obavestila da su nadzorne kamere MUP-a na lokaciji Donji Žirovac (Dvor) u blizini granice s Bosnom i Hercegovinom snimile divlju životinju - pumu.

Hrvatska policija i inspekcija identifikovali su neobičnu zver koja se pojavila na snimcima iz opštine Dvor na granici Hrvatske i BiH. Prema službenom dopisu inspekcije, radi se o >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << pumi, objavio je Hrvatski lovački portal na Fejsbuku.

Međutim, stručnjaci misle da su policija i inspekcija drastično pogrešili u identifikaciji.

U dopisu inspekcije, koji je pored Hrvatskog lovačkog portala, dobilo i nekoliko drugih hrvatskih medija, navodi se da su nakon što ih je policija obavestila kako je puma snimljena, pregledali te snimke i obavestili opštinu Dvor na Uni, lovce i udruženje koje brine o životinjama kako u njihovom području luta puma. Međutim, životinja na snimcima uopšte ne izgleda kao ta divlja zver.

- Radi se o području na kojem je evidentirano devet vlasnika farmi domaćih životinja i nema evidentiranih uzgoja divljih životinja. Takođe, smatram da na navedenom području nema ni osoba koje bi držale divlje životinje/pume u zatočeništvu. Delatnici PP Gvozd u kontaktu s graničnom policijom BIH dobili su informaciju da su isti pre nekoliko dana zatekli na drveću raskomadane delove ovaca, što se može dovesti u vezu sa snimljenom pumom - stoji u dopisu.

Veterinarska inspekcija, stoji dalje, nije primila nikakve informacije o napadu te divlje životinje na domaće. Međutim, podsećaju na Zakon o zaštiti životinja, koji je propisao postupanje s divljom životinjom pronađenom van prirodnog staništa tako da se osigura njeno vraćanje u prirodno stanište, ako je moguće, zatim da se nudi najbližem zoološkom vrtu koji je opremljen za njeno primanje.

- Dobio sam fotografiju životinje. Premda je pomalo mutna, čini mi se da je to pas u tipu srednjoazijskog ovčara. Postoji mogućnost da neko ima pumu koja je pobegla, naravno, ali u prirodi ne postoje pume bele boje - rekao je Damir Skok, upravnik Zoološkog vrta Zagreb.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.