Obradović (Dveri): Posle vlasti Vučića i SNS u Srbiji više neće biti obrazovanja

Izvor: NoviMagazin.rs, 12.Jun.2020, 12:57

Obradović (Dveri): Posle vlasti Vučića i SNS u Srbiji više neće biti obrazovanja

Predsednik Pokreta Dveri Boško Obradović ocenio je danas da posle vlasti predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Srpske napredne stranke (SNS) "više neće biti" obrazovanja u Srbiji.

"Uklanjanje Desanke Maksimović iz školskih programa (dok se Vučić – Brnabić – Šarčević kunu da se to nikad neće desiti) samo je vrh ledenog brega propasti prosvete u Srbiji. Uostalom, pesnikinju >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << 'Krvave bajke' ne mogu da vole oni koji su slavili Nemačku u Beogradu uoči 6. aprila 2020. godine i koji su napravili da zgrade Beograda na vodi podsećaju na ustaško 'U' ", ocenio je Obradović u saopštenju.

Obradović je naveo i da ih je pesnikinja "ovakve kakvi su, kao i sve režimske slugeranje, prave izdajnike, već opisala u svojoj pesmi 'U ropstvu' ".

Dodao je da je aktuelna vlast pre poezije Desanke Maksimović uklonila Sofoklovu "Antigonu" iz lektire za prvi razred gimnazija.

"... A to su učinili jer deca ne smeju više da imaju moralne orijentire. Stvari su mnogo dublje i tragičnije no što je samo priča o pesnikinji Desanki Maksimović. Udar je izvršen na samu srž našeg književnog kanona", navodi se u saopštenju.

Obradović navodi da su u "spisku za likvidaciju" mnoga književa dela među kojima i epska pesma "Boj na Mišaru" koja nije zamenjena nijednom pesmom iz istog ciklusa i ocenjuje da je to učinjeno jer je neko procenio da su stuhovi "Srbija se umiriti neće" politički nekorektni.

"Izbačeni je i spev 'Osman' Ivana Gundilića, Srbina iz Dubrovnika jer ne sme da se zna da je srpska istorija jedna od ključnih Gundulićevih tema. Domanovićev 'Vođa' je izbačen, pretpostavljam zbog toga što možemo, svaki dan po deset puta, da ga gledamo na televiziji; sada je taj Vođa, recimo, u kampanji 'Za našu decu', pri čemu verovatno misli na svoju decu i decu svog brata, pa na decu Malog, decu Stefanovića...", smatra lider Dveri.

Obradović je dodao da je pored pesme Branka Radičevića "Đački rastanak", koju ocenjuje kao "kliktavu himnu mladosti", uklonjena, i "Jelisaveta, kneginja crnogorska" Đure Jakšića jer, po njegovom mišeljenju, širi "nekorektnu" misao da je istorija Crne Gore – srpske istorija.

"Nema više ni 'Narodnog poslanika' Branislava Nušića, jer je Sreta Numera, glavni ogranizator izbora u korist vladajuće stranke kod Nušića, zauzet poslovima u SNS-u, pošto se izbori opet spremaju, za 21. jun 2020", navodi Obradović.

On je naveo i ostala  književna dela koja su izbačena iz đačke lektire i ocenio da su sva uklonjena iz političkih razloga.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Boško Obradović (Dveri): Posle vlasti Vučića i SNS obrazovanja u Srbiji više neće biti

Izvor: Beta, 12.Jun.2020

Predsednik Pokreta Dveri Boško Obradović ocenio je danas da posle vlasti predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Srpske napredne stranke (SNS) "više neće biti" obrazovanja u Srbiji."Uklanjanje Desanke Maksimović iz školskih programa (dok se Vučić – Brnabić – Šarčević kunu da se to nikad...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.