[RAT U UKRAJINI] Ukrajina traži od zapada raketne sistem PVO, Rusija koristi dronove-kamikaze, još jedna bespilotna letelica završila na teritoriji članice NATO

Izvor: TangoSix.rs, 16.Mar.2022, 08:50

[RAT U UKRAJINI] Ukrajina traži od zapada raketne sistem PVO, Rusija koristi dronove-kamikaze, još jedna bespilotna letelica završila na teritoriji članice NATO

I pored četvrte runde pregovora koju su predstavnici Ukrajine i Rusije održali u proteklih par dana, nema naznaka da je postignut ozbiljniji pomak u postizanju dogovora oko inače dijametralno suprotnih stavova. Istovremeno, oružani sukobi na terenu ne jenjavaju. Ratno stanje u Ukrajini, koje je proglašeno 24. februara, produženo je do 25. aprila.
Poslednjih dana nije dolazilo do značajnijih pomeranja linija fronta ni na jednom od ukrajinskih ratišta, Rusija je izvršila >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << raketne i vazdušne udare na nekoliko vazduhoplovnih baza, a posebno je bio žestok udar na bazu ukrajinske armije Javoriv koja se nalazi na samo 25 km od poljske granice. Ukrajinski izvori navode da je 30 krstarećih raketa pogodilo bazu i da je tom prilikom poginulo 35 ljudi, ranjeno 135, dok Rusi navode da je baza napadnuta sa samo 7 raketa, a da je poginulo oko 180-200 vojnika.
Pre ruskog napada Ukrajina je, barem na papiru, raspolagala sa 20 diviziona S-300PS i 8 diviziona S-300PT-1. Američki dnevni list Washington post preneo je pre pet dana vest da se Kijev zvanično obratio zapadu za isporuku sovjetskih raketnih sistema PVO velikog dometa tipa S-300. To bi moglo da ukaže da se ukrajinska PVO nalazi u problemu, odnosno da su raketne jedinice naoružane ovim sistemom u određenoj meri već degradirane. Kao što je Tango Six već pisao, Ukrajina je pre ovog sukoba, makar na papiru, imala 20 diviziona S-300PS i 8 diviziona S-300PT-1.
Navodno, u vezi sa ovim naporima, sekretar za odbranu SAD Lojd Ostin je ove nedelje u poseti Slovačkoj koja upravo raspolaže sistemom S-300. Osim Slovačke, koja poseduje divizion S-300PMU (izvozna verzija varijante S-300PS), od ostalih NATO članica ovim sistemom raspolažu i Bugarska čije oružane snage imaju divizion S-300PMU, dok Grčka raspolaže sa dva diviziona S-300PMU-1.

Kao što smo mogli i da pretpostavimo, kako vreme prolazi, tako se sve više otkrivaju detalji dejstava vazduhoplovnih snaga i protivvazduhoplovne odbrane obe strane. Posebno je rusko Ministarstvo odbrane (MORF) u poslednjih nedelju dana objavilo nekoliko interesantnih video snimaka dejstva jurišne avijacije, bespilotnih letelica, a veoma interesantan bio je video materijal vezan za helikopterski desant na aerodrom Gostomelj koji je izvršen prvog dana rata.

Do sada smo već videli da su se iznad Ukrajine pojavljivale i borbeno dejstvovale ruske izviđačko-borbene bespilotne letelice Inohodec. Sada je otkriveno, a bilo je i očekivao, da se koriste i izviđačke i izviđačko-borbene bespilotne letelice Forpost (licencni izraelski IAI Searcher Mk II) kao i Forpost-R. Video koji je objavilo MORF pokazuje naoružani Forpost-R u dejstvu vođenom bombom KAB-20 po samohodnom višecevnom lanseru raketa sistema BM-21 Grad ukrajinske vojske.

Ruske bespilotne letelice se osim za izviđanje i borbena dejstva, koriste i za korekturu i proveru preciznosti artiljerijske vatre. MORF je prikazao snimak dejstva laserski vođene artiljerijske granate Krasnopolj dometa do 25 km po komandnom mestu i skladištu municije ukrajinske vojske, a granate je najverovatnije ispaljene iz samohodnih haubica 2S3 Akacija.
Dron kamikaza KYB-UAV na ulicama Kijeva. Ruske oružane snage u Ukrajini koriste i takozvane dronove kamikaze. Na ulicama Kijeva tako se prošle nedelje mogla videti letelica koja spada u „loitering munition“ grupu, veoma malo oštećena letelica KYB-UAV koju je konstruisala i koju proizvodi kompanija ZALA Group (ulazi u sastav Grupe Kalašnjikov). KYB-UAV ima dimenzije 1210 x 950 x 165 mm, maksimalnu brzinu do 130 km/h, autonomiju leta od 30 minuta i koristan teret od tri kilograma.
Ruska bespilotna letelica Orlan-10 koja je pre par dana našla u Rumuniji. Kada su u pitanju bespilotne letelice, rumunski mediji su izvestili da je u opštini Dumitra, oko 60-70 kilometara od ukrajinske granice, jedan od meštana prijavio policiji da mu se bespilotna letelica nalazi na livadi pored kuće. Na objavljenim fotografijama vidi se da je u pitanju ruska izviđačka BPL tipa Orlan-10. Ministarstvo odbrane Rumunije potvrdilo je da je letelica doletela iz vazdušnog prostora Rumunije.

Od relevantnih dokaza gubitaka vazduhoplovne tehnike obe strane, objavljeno je nekoliko snimaka i fotografija, ali i zvaničnih saopštenja. Vazdušno kosmičke snage Rusije su iznad Ukrajine u proteklih par dana izgubile jedan helikopter Ka-52 u Hersonskoj oblasti, posada je poginula, ukrajinska strana je objavilo da je prošle srede oboren helikopter Mi-24 u kome je posada takođe smrtno stradala. Još jedna potvrda gubitka vazduhoplova RV Ukrajine mogla se videti u ukrajinskim medijima koji su 13. marta objavili da je dan ranije sahranjen major pilot Evgen Lisenko, pilot na lovcu MiG-29 u 204. avijacijskoj brigadi koji je, kako se navodi, oboren u vazdušnom boju kod Žitormira.

Ukrajinci su u nedelju 13. marta prikazali snimak pogotka navodno ruskog borbenog aviona iznad Izjuma, osim letelice u plamenu koja pada, vide se i dva padobrana što može ukazati na Su-30 ili na Su-34. Istog dana je međutim rusko Ministarstvo odbrane saopštilo da je ruska PVO oborila ukrajinski Su-24. Do sada nije prikazana olupina ove letelice niti da je posada možda zarobljena. U petak 10. marta na društvenim mrežama pojavila se informacija da se u Beloruiji, u močvarno područije kod mesta Lunjinec, srušio ruski taktički bombarder Su-34, avion je navodno bio oštećen iznad Ukrajine, a posada se katapultirala i nalazi se u bolnici. Zvanične potvrde međutim još uvek nema.


MORF je vezano za avijaciju objavio još dva interesantna snimka. Prvi je borbeno dejstvo jurišnika Su-25 nevođenim raketnim zrnima po skladištu oružija, a drugi pokazuje takođe jurišnik Su-25 koji je nakon što je pogođen u motor (najverovatnije lakim prenosivim raketnim sistemom PVO) i sa teškim oštećenjima zadnje sekcije trupa i vertikalnog stabilizatora, uspešno stigao i sleteo u bazu.
The post [RAT U UKRAJINI] Ukrajina traži od zapada raketne sistem PVO, Rusija koristi dronove-kamikaze, još jedna bespilotna letelica završila na teritoriji članice NATO appeared first on Tango Six.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na TangoSix.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.