Otvoren još jedan granični prelaz sa Mađarskom

Izvor: RTS, 11.Okt.2019, 15:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otvoren još jedan granični prelaz sa Mađarskom

Ministri Jadranka Joksimović i Ivica Dačić i šef mađarske diplomatije Peter Sijarto svečano su otvorili novi srpsko-mađarski granični prelaz Rabe–Kibekhaza u opštini Novi Kneževac.
Deveti drumski granični prelaz sa Mađarskom izgrađen je u okviru projekta prekogranične saradnje dve zemlje, vrednog 5,5 miliona evra, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << za koji je Evropska unija izdvojila 4,6 miliona evra.

Osim novog graničnog prelaza Rabe-Kibekhaza, koji će zajedno koristiti Srbija i Mađarska, u okviru projekta je izgrađeno i 3,5 kilometra saobraćajnice.
"Nema sumnje da ovaj prelaz otvaramo zato što i Srbija i Vlada Srbije i Vlada Mađarske najpre vode i diplomatiju i spoljnu politiku i nacionalnu politiku u interesu građana", poručila je Jadranka Joksimović, ministarka za evropske integracije Srbije.
Odnosi Srbije i Mađarske su na nivou strateškog partnerstva. Na putu ka Evropi Mađarska snažno podržava Srbiju.
"Mađarska se među državama članicama EU najglasnije i kontinuirano zalaže za što skoriju integraciju Srbije u porodicu evropskih zemalja. Želim posebno da se zahvalim ministru i prijatelju Peteru Sijartu na doslednosti kojom zagovara politiku proširenja", ukazao je šef srpske diplomatije Ivica Dačić.
Njegov mađarski kolega Peter Sijarto je istakao da je proširenje Evropske unije ključno pitanje za Mađarsku.
"Podržaćemo strateški, politički i ekonomski interes Unije da Srbija što pre postane članica. Smatramo da je Srbija to zaslužila, jer je činilac stabilnosti u regionu i zato je snažno podržavamo u procesu pridruživanja", dodao je Sijarto.
Građani Novog Kneževca, dvadesetak kilometara od graničnog prelaza najbrže će osetiti pogodnosti novog srpsko-mađarskog povezivanja.
Novi granični prelaz sa Mađarskom mogu da koriste građani Srbije, Mađarske i Evropske unije, savkodnevno od 7.00 do 19.00 i namenjen je isključivo putničkom saobraćaju.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Otvoren novi granični prelaz između Srbije i Mađarske

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 11.Okt.2019

Novi granični prelaz između Srbije i Mađarske, Rabe-Kubekhaza, danas su otvorili ministri spoljnih poslova Ivice Dačić i Peter Sijarto. Ocenili su da taj prelaz, istočno od najvećeg, Horgoša, ne samo što olakšava protok robe i ljudi, već i unapređenju prekograničnu saradnju i razvoj regiona...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Otvoren još jedan granični prelaz sa Mađarskom

Izvor: Radio 021, 11.Okt.2019

Ministri Jadranka Joksimović i Ivica Dačić i šef mađarske diplomatije Peter Sijarto svečano su otvorili novi srpsko-mađarski granični prelaz Rabe-Kibekhaza u opštini Novi Kneževac...Deveti drumski granični prelaz sa Mađarskom izgrađen je u okviru projekta prekogranične saradnje dve zemlje,...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.