Odlučno protiv korupcije u redovima srpskih carinika

Izvor: Glas javnosti, 24.Feb.2010, 07:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odlučno protiv korupcije u redovima srpskih carinika

BEOGRAD - Odlučna borba za podizanje nivoa integriteta i suzbijanje korupcije u redovima carinskih službenika u Srbiji sprovodi se dosledno i sistematski i već je pokazala veoma dobre rezultate, ocenjeno je na otvaranju trodnevnog međunarodnog stručnog seminara u Beogradu

Seminar "Carina odlučno protiv korupcije" organizuje Uprava carina Srbije pod okriljem Svetske carinske organizacije "radi podizanja nivoa integriteta carinskih službenika".

- Razmena znanja i iskustava >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << sa drugim carinskim službama, posebno onih zemalja koje su prošle tranziciju i usklađivanje sa standardima Evropske unije, veoma su dragoceni za srpsku carinu - izjavio je direktor Uprave carina Srbije Predrag Petronijević.

On je istakao da će Uprava carina nastaviti da iskorenjuje korupciju i razotkriva one koji kaljaju ugled te časne, odgovorne i veoma teške profesije, kao i da "ne postoji sitna i krupna korupcija već samo pošteno, ili nepošteno obavljanje posla".

Samo u prošloj godini, prema njegovim rečima, Uprava carina podnela je 55 zahteva za pokretanje disciplinskog postupka protiv 65 službenika, a izrečeno je 29 novčanih kazni i devet prekida radnog odnosa.

- Prošle godine je sprovedena i revizija Kodeksa ponašanja carinskih službenika, sa ciljem da unapredi odnose carinika sa građanima. Molimo građane da nam pomognu i prijave sve nepravilnosti sa kojima se eventualno suoče - dodao je Petronijević.

Carinski eksperti iz SAD, Velike Britanije, Nemačke, Švedske i Poljske predstaviće iskustva svojih zemalja radi jačanja integriteta carinskih službenika zaposlenih u Odeljenju unutrašnje kontrole srpske Uprave carina. U radu pojedinačnih radionica, pored stranih eksperata i zaposlenih Uprave carina, učestvuju i predstavnici MUP-a, Uprave za sprečavanje pranja novca, Agencije za borbu protiv korupcije, sudstva, organizacije Transparentnost Srbija, Privredne komore Srbije, nekoliko domaćih kompanija i Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (Oebs). Poseban akcenat stavljen je na razvoj partnerskih odnosa između Uprave carina i poslovne zajednice i važnost izgradnje međusobnog poverenja, kao jednog od glavnih preduslova za sprečavanje korupcije, navedeno je u saopštenju.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.