Nepotrebno zabraniti iseljavanje

Izvor: B92, 08.Dec.2011, 18:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Nepotrebno zabraniti iseljavanje"

London -- Amnesti internešenel je pozvao Vladu da zakonom zabrani prinudno iseljavanje, ali potpredsednik Vlade Božidar Đelić ne smatra da je taj zakon neophodan.

Predstavnici AI su se sastali s predstavnicima Vlade Srbije u oktobru ove godine i predali joj peticiju s više od 20.000 potpisa kojima se traži zakonska zabrana prinudnog iseljavanja.

AI u izveštaju objavljenom danas navodi da su od aprila do novembra ove godine vlasti Beograda izvršile najmanje pet >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prinudnih iseljenja, većinom Roma iz "neformalnih naselja".

Ukazuje se na to da Vlada Srbije nije preduzela nikakve mere da spreči prinudno iseljenje ili zaštiti ljude od toga.

AI u izveštaju navodi detalje o tri prinudna iseljenja romskih zajednica u Beogradu i dodaje da "i druge zajednice čeka iseljenje", što govori "da Vlada Srbije ne postupa u skladu sa svojim obavezama koje proističu iz međunarodnog prava".

Pomenuta su prinudna iseljenja iz naselja u Ulici Omladinskih brigada, Skadarskoj ulici i ispod Pančevačkog mosta, dok iseljenje preti uglavnom Romima u Obrenovcu i novobeogradskom naselju Belvil.

"Ovim nedavnim iseljenjima ponovo su prekršeni međunarodni i regionalni standardi na nekoliko načina. Vlasti nisu konsultovale romske zajednice o kojima se radi, nisu im dale adekvatno obaveštenje i nisu uspele da iseljenima obezbede obeštećenje za uništenu ličnu imovinu. Romi su postali beskućnici", piše u izveštaju AI.

"Imala sam knjige... lične stvari... nisam uspela da ih sačuvam, sve su uništili. Kad sam stigla tamo, oni su već počeli da ruše (zgradu) i da me maltretiraju", rekla je Stanojka Banović, jedna od prinudno iseljenih.

U izveštaju se dodaje da je u nekim slučajevima porodicama ponuđen smeštaj u metalnim kontejnerima, "koje AI ne smatra odgovarajućim smeštajem".

"Ako su hteli da nas isele, zašto nas nisu preselili na lokaciju gde deca mogu da idu u školu? Kako će moj sin da ide u školu ako nemam novca da ga pošaljem u školu, ako nije čist ili nema čistu odeću?", rekla je jedna žena iseljena ispod Pančevačkog mosta, a preseljena 37 kilometara dalje u blizinu močvare, izvan sela Dren u obrenovačkoj opštini.

U preporukama AI traži od Vlade Srbije da osigura da iseljavanje bude poslednje rešenje, kada su iscrpljena sva druga rešenja i da uvede proceduralnu zaštitu, kako je predviđeno međunarodnim sporazumima o ljudskim pravima.

Navodi se da se to naročito odnosi na blagovremeno obaveštavanje pre iseljenja i obezbeđivanje odgovarajućeg alternativnog smeštaja, kao i omogućavanje svim žrtvama prava na reparaciju, uključujući restituciju, rehabilitaciju, obeštećenje za gubitak imovine i stvari oštećenih pri iseljenju.
Pogledaj vesti o: London

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Metalni kontejneri nisu odgovarajući smeštaj

Izvor: Danas, 09.Dec.2011, 00:28

Između aprila i novembra ove godine, vlasti Beograda izvršile su najmanje pet prinudnih iseljenja. Većina ovih iseljenja je pogodila Rome u neformalnim naseljima, a da Vlada Srbije pritom nije preduzela nikakve mere da spreči ili da zaštiti ljude koji su bili izloženi riziku od prinudnog iseljenja,...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.