Između aprila i novembra ove godine, vlasti Beograda izvršile su najmanje pet prinudnih iseljenja. Većina ovih iseljenja je pogodila Rome u neformalnim naseljima, a da Vlada Srbije pritom nije preduzela nikakve mere da spreči ili da zaštiti ljude koji su bili izloženi riziku od prinudnog iseljenja, saopšteno je, povodom izveštaja o iseljenjima romske manjine, iz Amnesti Internešenala(AI). Stoga, AI poziva Vladu da donese zakon kojim će se zabraniti prinudna iseljavanja u Srbiji.


U izveštaju koji su objavili detaljno su praćeni, zajedno sa nevladinim organizacijama iz Srbije, svi slučajevi iseljenja Roma, a posebna pažnja obraćena je na tri iseljenja koja su se dogodila od juna do novembra 2011. godine. U ovoj organizaciji podsećaju da su nedavnim iseljenjima ponovo prekršeni međunarodni i regionalni standardi na nekoliko načina. „Vlasti nisu konsultovale romsku zajednicu, nisu im dale adekvatno obaveštenje i nisu uspele da iseljenima obezbede obeštećenje za uništenu ličnu svojinu. Romi su postali beskućnici. U nekim slučajevima porodicama je ponuđen smeštaj u metalnim kontejnerima koje AI ne smatra odgovarajućim smeštajem“, navodi se u saopštenju.

Takođe, AI konstatuje da su od završetka pisanja izveštaja najavljena čak četiri nova iseljenja, kao i da je stotine Roma pod pretnjom prinudnog iseljenja iz svojih domova.

„Ovo pokazuje da Vlada Srbije ne postupa u skladu sa svojim obavezama koje proističu iz međunarodnog prava. Predstavnici AI su se sastali sa predstavnicima Vlade u oktobru 2011, i predali preko 20. 000 peticija kojima se traži donošenje zakona koji bi zabranio prinudna iseljavanja. Potpredsednik Vlade Božidar Ðelić se još nije saglasio da je takav zakon neophodan“, zaključeno je u saopštenju.

„Sve su uništili“

U izveštaju AI navedene su reči stanara nehigijenskih naselja. „Imala sam knjige… lične stvari… nisam uspela da ih sačuvam, sve su uništili. Kad sam stigla tamo, oni su već počeli da ruše zgradu i da me maltretiraju“, rekla je Stanojka Banović. „Živeli smo ovde više od 30 godina sa ugovorom o iznajmljivanju, plaćali smo porez i sve drugo. Obećali su nam kuće, mi ne želimo da živimo u kontejnerima.“, reči su D.L. i M. M. izrečene pod pretnjom iseljenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari