Dvoje državljana Srbije sa kruzera se ukrcalo na let za Evropu

Izvor: RTS, 20.Feb.2020, 16:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dvoje državljana Srbije sa kruzera se ukrcalo na let za Evropu

Dvoje državljana Srbije, koji su se nalazili u karantinu na kruzeru u Jokohami, ukrcali su se na let za Evropu, potvrdio je specijalnom izveštaču RTS-a Vladimiru Baniću ambasador Srbije u Japanu Nenad Glišić. Oni će stići u Beograd sutra ujutru. Ostalih 12 državljana Srbije – članova posade na brodu, dobili su ponudu od kompanije da mogu odmah da napuste kruzer ako su zdravi, kaže ambasador.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Dvoje državljana Srbije se nalazilo u karantinu zbog epidemije koronavirusa (Kovid-19) na kruzeru "Dajmond princes" u japanskoj luci Jokohami.

"Danas posle četrnaest dana, dvoje naših građana je izvađeno iz karantina. Automobilom ambasade smo ih eskortirali do aerodroma i poslednja vest je da su se čekirali i da će uskoro da budu u Srbiji", rekao je RTS-u ambasador Srbije u Japanu Nenad Glišić.
"I ostali mogu da napuste kruzer ako su zdravi"Što se tiče ostalih 12 državljana Srbije – članova posade na brodu, dobili su ponudu od kompanije da mogu odmah da napuste kruzer ako su zdravi, kaže ambasador.
Glišić ističe da se situacija menja svaki dan.
"Prvo smo očekivali da za ostatak, za posadu preostaje još 14 dana karantina, i sada se situacija menja, pa ko je negativno testiran može da izađe sa broda. Što se 12 ostalih tiče, oni su još u karantinu, još su na brodu, pet je testirano, dvoje su negativno reagovali što je dobra vest, a troje još uvek čekaju rezultate. Tako da je za sad stanje dobro, i mi se nadamo da će tako da ostane i do kraja", kaže Glišić.
Državljani Srbije koji budu poželeli da odlete moći će to da urade sa Italijanima, čiji avion još čeka u Tokiju.
Dačić: Oboje su zdravi i zadovoljni završetkom karantinaPrvi potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da je dvoje državljana Srbije juče kasno uveče obavešteno da će im danas biti dozvoljeno iskrcavanje sa broda.
Oni su, kako je naveo, tokom današnjeg dana dobili i potvrdu da su 17. februara testirani i negativni na koronavirus, nakon čega su se iskrcali sa broda, odakle su prevezeni u hotel u Tokiju gde ih je sačekao predstavnik ambasade Srbije.

"Oboje su zdravi i zadovoljni završetkom karantina i mogućnošću da se posle dužeg vremena vrate kući. Nisu želeli da budu evakuisani avionom Vlade Italije, već ih je ambasada svojim kolima prevezla na tokijski aerodrom 'Narita', odakle će putovati komercijalnim letom", rekao je Dačić.
"Ostali se i dalje osećaju dobro"Kada je reč o 12 građana Srbije – članova posade, ministar kaže da se oni i dalje osećaju dobro.
"Dvoje koji su testirani dobili su nalaz da su zdravi, a najavljeno je da će, oni koji nisu do sada testirani na koronavirus, biti testirani u narednim danima", dodaje Dačić.
Prva grupa od 500 putnika juče je napustila brod, koji je od petog februara usidren u blizini japanskog grada Jokohame zbog epidemije.
Brod su napustili putnici negativni na testove na virus.
Očekuje se da svi putnici budu iskrcani sa broda do kraja sutrašnjeg dana, rekao je Dačić i napomenuo da će tek nakon toga kompanija doneti odluku o dinamici prema kojoj će članovi posade napuštati brod.
Prema poslednjim podacima Ministarstva zdravlja Japana, juče je registrovano novih 79 pozitivnih slučajeva, što ukupan broj pozitivnih na koronavirus na brodu sada čini 621 od 3.011 do sada testiranih.
Od posledica koronavirusa preminulo je dvoje putnika, starijih državljana Japana.
Brod-karantin u japanskoj luci najveće je žarište virusa posle Kine.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dvoje državljana Srbije sa kruzera koji je pod karantinom zbog korona virusa ukrcalo se na let za Evropu

Izvor: Blic, 20.Feb.2020

Dvoje državljana Srbije, koji su se nalazili u karantinu na kruzeru u Jokohami, ukrcali su se na let za Evropu.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.