Bura u javnosti zbog nove naslovne strane NIN-a

Izvor: RTS, 27.Nov.2019, 18:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bura u javnosti zbog nove naslovne strane NIN-a

Naslovna strana sutrašnjeg NIN-a je, po tvrdnjama predstavnika SNS-a, "poziv na ubistvo" predsednika Aleksandra Vučića. Glavni i odgovorni urednik tog nedeljnika kaže da nikome u NIN-u "ni na kraj pameti nije bilo" ono za šta ih optužuju.
Šef poslaničke grupe SNS Aleksandar Martinović rekao je da je skandalozno da >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << nedeljnik NIN na naslovnoj strani sutrašnjeg izdanja objavi fotografiju na kojoj se, kako kaže, poziva na ubistvo predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Martinović je u Skupštini Srbije pokazao naslovnu stranu tog nedeljnika na kojoj se, kako je rekao, nalaze predsednik Vučić i predsednik RS Milorad Dodik i uperena snajperska puška u šefa srpske države.
Pozvao je glavnog i odgovornog urednika NIN-a koji, kako kaže, ovih dana drži lekcije o moralu i etici, da objasni šta mu znači ta fotografija na kojoj je snajperska puška uperena u predsednika Srbije.
"Kao iz vremena Gebelsa. Uništiti Srbiju i RS. Ako to dopustimo, šta ćemo mi Srbi"?, upitao je Martinović.
Martinović je rekao da "građani takođe treba da se zamisle nad propagandom koja se širi da u Srbiji nema slobode medija".
Kritike povodom nove naslovne strane NIN-a uputili su i predsednica Skupštine Maja Gojković, ministri Aleksandar Vulin i Zorana Mihajlović, direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić. 
Ćulibrk: Tako nešto nam nije ni palo na pamet
Glavni i odgovorni urednika nedeljnika NIN Milan Ćulibrk smatra da su "samo najmračnijim umovima mogle pasti na pamet gadosti koje se pripisuju redakciji NIN" zbog naslovne strane novog broja, koji će se u četvrtak pojaviti na kioscima.
"Nikome u NIN-u nije ni na kraj pameti palo ono za šta nas sada optužuju, dovodeći fotografiju sa naslovne strane u kontekst sa ozbiljnim pretnjama predsedniku Srbije", naveo je Ćulibrk u saopštenju.
Istakao je da "niko nije ni jednom rečju negodovao kada su neki domaći mediji fotografiju Tanjuga prvi put objavili još 27. juna 2017", kada je predsednik Srbije, tada premijer Aleksandar Vučić sa tadašnjim predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom svečano otvorio Osmi međunarodni sajam naoružanja i vojne opreme "Partner 2017" u Beogradu.
Ćulibrk je istakao da "NIN neće prestati da piše o aferi 'Krušik' i prodaji oružja povlašćenim privatnim firmama i o tome kakvu je ulogu u tim poslovima imao Branko Stefanović, otac ministra policije Srbije, kao predstavnik firme GIM".
Agencija Tanjug negirala je tvrdnje Ćulibrka, ističući da na naslovnoj strani NIN-a nije fotografija te agencije.
Kritike funkcionera
Povodom nove naslovne strane NIN-a oglasili su se ministri, predsednica i potpredednik Skupštine, predstavnici SNS-a, oštro kritikujući nedeljnik.
Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka Zorana Mihajlović ocenila je kao skandaloznu i neprimerenu naslovnu stranu NIN-a.
"Naslovna strana na kojoj se nalazi puška uperena u predsednika Srbije jeste svojevrstan poziv na nasilje i targetiranje čoveka koji obavlja najvišu državnu funkciju u zemlji. Bilo bi dobro kad bi se, pre svega, profesionalna udruženja novinara i Savet za štampu odredili prema ovome i jasno stavili do znanja da su pozivi na nasilje, u bilo kom obliku, nedopustivi i nespojivi sa važnom ulogom koju mediji imaju u društvu", istakla je Mihajlovićeva u saopštenju.
Ministar odbrane Aleksandar Vulin rekao je da je fotografija NIN-a "slika bolesne mržnje" i poziv na likvidaciju predsednika Aleksandra Vučića.
"Naslovna strana NIN-a, narucena od Dragana Đilasa, nije ni novinarstvo ni slobodno izražavanje. Nije važno ni ko je slikao, ni kada, važna je mržnja i pretnja sa naslovne strane NIN-a. To je terapijska slika bolesne mržnje. Ne očekujem da se bilo ko od novinarskih udruženja, poverenika, reportera bez granica oglasi i osudi otvoreni poziv na likvidaciju predsednika Vučića", izjavio je Vulin.
Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović smatra da je naslovna strana NIN-a direktan poziv na linč i nasilje.
"Slika je u ovom slučaju govor mržnje. Pretpostavljam da je to taj nedostatak slobode medija u Srbiji, na koji se tako gorljivo i kritički žale Evropskoj uniji brojni predstavnici medija, opozicije i nevladinog sektora", rekla je Joksimovićeva. 
Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković osudila je naslovnu stranu NIN-a na kojoj se, kako kaže, poziva na linč i ubistvo predsednika Republike.
Gojkovićeva je iz poslaničke klupe istakla da se u novinama promoviše atentat na Vučića, s obzirom da se na naslovnoj strani nedeljnika nalazi snajper uperen u srce predsednika Srbije i predsednika RS Milorada Dodika koji se na fotografiji nalazi pored njega.
"Ovo nisu nalepnice za fudbalsko prvenstvo u Kataru, pa da lepimo fotografije fudbalera, ovo je uticajni nedeljnik", prokomentarisala je Gojkovićeva.
Potpredsednik Skupštine Srbije Đorđe Milićević ocenio je "da je reč o nastavku beskrupulozne kampanje protiv predsednika Aleksandra Vučića", jer, ističe, kako drugačije tumačiti poruku koju svojom naslovnom stranom želi da pošalje NIN.
"Da li je ovo sloboda medija ili medijski linč i poziv na ubistvo legitimno izabranog predsednika države? Jer, šta drugo znači kada jedan medij na naslovnoj strani objavi fotografiju sa uperenom snajperskom puškom u predsednika Srbije", upitao je Milićević.
U izjavi za javnost, on navodi da je jasno da svaka naslovna strana nosi određenu poruku čitaocima.
Potpredsednik SNS-a Marko Đurić smatra da "pristojna Srbija mora glasno i jednodušno da izrazi gnušanje nad NIN-ovom patologijom, jer ni u jednom demokratskom društvu ne bi bilo moguće da se jedna ovakva fotografija nađe na naslovnici jednog političkog nedeljnika".
Ova naslovna strana, istakao je Đurić, ne samo da dokaz da su mediji u Srbiji slobodni da čine šta im je volja, već i da su mnogi od njih oslobođeni svake pristojnosti, morala i profesionalne odgovornosti.
"NIN je danas pljunuo na svoju tradiciju i velikane srpskog novinarstva koji su u njemu radili", zaključio je Đurić.
Državna sekretarka MUP-a Srbije Biljana Popović Ivković osudila je naslovnicu sutrašnjeg NIN-a, priključujući se oceni da naslovna strana pažljivo bira i da uvek nosi neku poruku.
"Kako da tumačim da je jedan medij uperio snajpersku pušku u legalnog i legitimno izabranog predsednika Srbije? Naslovna strana se pažljivo bira i uvek nosi neku poruku! Ko priželjkuje likvidaciju predsednika Aleksandra Vučića?", napisala je Popović Ivković na svom Tviter nalogu.
"NIN doveo u pitanje svoju tradiciju i ugled" 
Analitičar i sociolog Vladimir Vuletić smatra da je fotografija sa naslovne strana NIN-a u najmanju ruku skandalozna i uredništvo lista trebalo bi da objasni šta je poruka takve naslovnice, jer je, kaže, nesumnjivo da neka poruka postoji.
Naveo je da su se slične aluzije i slični komentari kako vizuelno, tako i tekstualno, pojavljivali u vreme pred atentat na Zorana Đinđića.
Kolumnista dnevnog lista Politika Aleksandar Apostolovski ističe da je naslovnicom novog broja NIN doveo u pitanje svoju tradiciju i ugled.
"Pitam se čemu ovakve, u najmanju ruku neprilične, i rekao bih jezive asocijacije, naročito u zemlji u kojoj je ubijen premijer Zoran Đinđić i pitam se takođe šta je ovakvom provokacijom želeo da poruči nedeljnik, koji se diči tradicijom i ugledom", ukazao je Apostolovski za Tanjug.
Predsednik Udruženja novinara Srbije Vladimir Radomirović rekao je za Pink da je puškom, sličnom onoj na naslovnici novog broja NIN-a, ubijen premijer Zoran Đinđić i da mu nije jasno šta je taj nedeljnik takvom fotografijom želeo da poruči.
Ne znam šta je uredništvo NIN-a želelo takvom fotogafijom i opremom naslovne strane, pita Radomirović i dodaje da to u svakom slučaju nije dobro.
Nekadašnji kolumnista Politike i urednik Ilustrovane politike, Goran Kozić podsetio je da je on prošle godine u ovo vreme podneo ostavku na sve funkcije u Politikinoj kući zbog naslovne strane Ilustrovane politike, na koju je, inače, javnost burno reagovala, a on i sada navodi da je bila satira.
"A naslovna strana aktuelnog NIN-a je čista bolest, čisti fašizam, nasilje nad populacijom i pretnja smrću Predsedniku", ističe Kozić u izjavi dostavljenoj Tanjugu

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

NIN ostao bez fotografije; Izdavač: Neprimereno za zemlju u kojoj je ubijen premijer FOTO

Izvor: B92, 28.Nov.2019, 08:58

Beograd -- Nakon bure koju je izazvao u javnosti zbog naslovne fotografije predsednika Srbije na nišanu, nedeljnik NIN jutros nema fotografiju na naslovnoj strani...Kako je Tanjug preneo saopštenje izdavača NIN-a Ringier Axel Springer Srbija, NIN je jutros osvanuo bez fotografije na naslovnoj strani...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.