Tihi o Prletu: Mesto nije upražnjeno, već zatvoreno

Izvor: B92, 11.Mar.2016, 17:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tihi o Prletu: Mesto nije upražnjeno, već zatvoreno

Legendarni glumac Dragan Nikolić preminuo je u 73. godini posle duge i teške bolesti, ostavivši iza sebe nezaboravne filmske, pozorišne i televizijske uloge, po kojima će ga pamtiti generacije na prostoru bivše Jugoslavije.

Već nakon uloge u filmu Živojina Pavlovića "Kad budem mrtav i beo" bilo je jasno da je jugoslovenska scena dobila novu fllmsku zvezdu .Briljarao je u ulozi Džimija Barke, sezonskog radnika labilnog morala koji izgubi život, a da nije našao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << svoje mesto u društvu i u životu

Veliku popularnost doneo mu je lik Prleta iz filmova i tv serije "Otpisani" i "Povratak otpisanih". Tihi i Prle osvojili su publiku od Vardara do Triglava. Ostao je samo Tihi.

Dragan Nikolić je bio neverovatan podržavalac života, to što je on ulivao tu radost življenja je nešto što se ne moze meriti ni sa čim. Njegova skromnost i posvećenost profesiji je nešto što je najdragocenije i svi treba da iz toga uče, mladi koji dolaze da kažu - ja bih voleo da budem kao on. Mesto Dragana Nikolića nije upražnjeno, ono je zatvoreno”, rekao je Vojislav Brajović.

Krajem sedamdesetih pred publiku stiže „Nacionalna klasa“ Gorana Markovića i nezaboravni Brana Flojd, a osamdesetih „Ko to tamo peva“ Slobodana Šijana.

”Ono zbog čega ga publika voli - bio je veliki šmeker, bio je još mnogo veći šmeker i dasa u zivotu”, rekla je glumica Dara Džokić.

“Dragan Nikolić bio i ostao neko ko je nisio dečačku dusu u ozbiljnom biću i stvaraocu”, dodao je njen kolega Branimir Brstina.

Ređale su uloge od večitih gubitnika, momaka sa margina, palanačkih sanjara, likova sa sumnjivih vrhova i društvenog dna, šarmera na prvu loptu, Nikolić je bio glumac bez koga se ne može ni zamisliti domaća filmska i pozorišna umetnost, istakli su u Ateljeu 212, u kojem je igrao od kraja šezdesetih.

“Ono sto ga je krasilo nije davao 5 para na to, iako je odigrao gomilu filmova”, rekao je Gordan Kičić.

“Meni najtužnije što je otišao poslednji najveći. To me brine i kao glumca i kao čoveka”, istakao je Bane Trifunović.

Glavne i sporedne uloge ostvario je u više od 80 filmova, između ostalih, “Uloga moje porodice u svetskoj revoluciji “, “Banović Strahinja” gde je za ulogu turskog pljačkaša Alije nagradjen Zlatnom arenom u Puli 1981.

Dobitnik je svih značajnih filmskih nagrada uključujući Nagradu za životno delo "Pavle Vujisić" 2000. godine

Kao stalni član ansambla Pozorišta Atelje 212, u kojem je od 1969. godine, ostvario je mnogo uloga. Igrao je i Zvedzdara teatru , ali i upariskom Theatre de la Vill.

Bio je oženjen glumicom Milenom Dravić, sa kojom je zajedno vodio šou-program "Obraz uz obraz" na RTS-u. Za mnoge je Dragan Nikolić bio urbana legenda Beograda, čovek koji je na mnogo načina bio simbol prestonice.

Biće sahranjen u ponedeljak 14. marta u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.