Izvor: TimockeVesti.net, 25.Sep.2023, 05:32

OTVOREN JE LITERARNI I LIKOVNI KONKURS “DRAGAN TODOROVIĆ – GRILJA” NA TEMU “MOJA BIBLIOTEKA”

Kladovo, 25. septembar – Povodom 150 godina Čitališta u Kladovu dana 21. septembra 2023. godine, na inicijativu direktorke Biblioteke “Centar za kulturu” Kladovo Žakline Nikolić, ustanovljena je literarna nagrada ustanove “Dragan Todorović – Grilja” sa ciljem da podstiče prvenstveno literarno stvaralaštvo koje krase osobine svоjstvene umetničkoj zaostavštini Dragana Todorovića – Grilje, bivšeg dugogodišnjeg direktora Doma kulture, prvobitne ustanove kulture u Kladovu. >> Pročitaj celu vest na sajtu TimockeVesti.net <<
Nagrada će se dodeljivati svake godine na dan 1. novembar koji usmerava na prvi pisani trag o postojanju Čitaonice u Kladovu. Dodeljivaće se za literarne konkurse na temu afirmacije, kulturne baštine i zavičaja – Kladova. Konkurs može biti i likovni.
U godini kada Biblioteka u Kladovu obeležava vek i po Čitališta, dana 21. septembra 2023. godine, raspisuje se prvi nagradni literarni i likovni konkurs “Dragan Todorović – Grilja” sa temom “Moja biblioteka” i biće otvoren do 30. novembra 2023. godine.
Propozicije konkursa:
CILJ je da javnost svih kategorija animiramo da pored čitanja knjiga kao nezaobilaznog elementa stvaralaštva, obrazovanja i kulture, podstaknemo na pisanje i likovno stvaralaštvo na temu koja će ih još više vezavati za centar lokalne zajednice a to je “Moja biblioteka” u godini   kada se obeležava značajan jubilej a to je vek i po od začetaka Čitališta na području opštine Kladovo.
TEMA “Moja biblioteka” podrazumeva iskustva vezana za posetu ili želje vezane za biblioteku, biblibus .. I svemu što čini vaša ustanova kulture kao što su u slučaju Kladova iskustva sa pozorišnim, muzičkim, likovnim, amaterskim stvaralaštvom i svim onim što predstavlja i što podstiče kulturno, umetničko ili amatersko stvaralaštvo na području opštine Kladovo u prošlosti, sadašnjosti ili u budućnosti. Pustite mašti na volju i usmerite i same organizatore u neke nove dimenzije umetničkog stvaraslaštva …
FORMA na konkursu  učesnici mogu da se izraze kroz sve književne forme, i to za literarni deo (pesma, priča, esej, reportaža, bajka …). Obavezno poslati u elektronskoj formi otkucan u ćirilici na mejl adresu: kulturakld@gmail.com
Likovni deo (crtež u svim tehnikama, maketa, skulptura …). Obavezno fizički doneti rad.
STRUKTURA učesnika konkursa : Pravo da konkurišu sa svojim radovima imaju autori svih uzrasta sa područja opštine Kladovo ili rođeni u Kladovu, obzirom da je tema inspirisana iskustvima sa lokalna na zavičajnim osnovama i nosi naziv “Moja biblioteka”.
RAZVRSTAVANJE KATEGORIJA učesnika će biti omogućeno zavisno od strukture prijavljenih učesnika konkursa.
ROK za dostavu radova je 30. novembar 2023.
ADRESA za dostavu likovnih radova lično u Biblioteci (Dunavska br.7 19320 Kladovo, svakog radnog dana od 07 do 20 časova)
ADRESA za dostavu literarnih radova obavezno  u elektronskoj formi otkucan u ćirilici na mejl adresu:
NAGRADE su knjige i štampana Nagrada.
ŽIRI – dobitnike nagrada odabraće žiri u sastavu koji će činiti naši zaposleni i penzioneri bibliotekari i jedan književnik.
NAPOMENA:
Radovi koji sadrže neprimerni sadržaj biće automatski diskvalifikovani.
Samo slanje rada podrazumeva saglasnost autora da Biblioteka “Centar za kulturu” Kladovo zadržava pravo na njegovu prezentaciju i korišćenje za svoje potrebe.
Svi radovi će biti javno i svečano predstavljeni.
U skladu sa mogućnostima organizator će objaviti online ili štampani primerka zbornika učesnika radova.
Vaše sugestije u vezi propozicija inarednih tema su uvek dobrodošle i možete ih slati na kulturakld@gmail.com ili preneti bibliotekarima Biblioteke u Kladovu.
Želimo da Vas upoznamo sa biografijom Dragana Todorovića – Grilje,
(Kladovo,1937 – Kladovo, 2015)
Dragan Todorović je rođen 1937. godine, u Kladovu. Svoje detinjstvo i teške ratne dane je proveo u Kladovu gde je i završio osnovnu školu. Školovanje je nastavio u Negotinu i Poreču. Svoje kulturno delovanje započeo je kao učenik učestvujući u dramskim prikazima, komadima, recitalima. Svoju ulogu učesnika veoma će brzo zameniti ulogom autora i pisca scenarija, književnih prikaza i poezije. Organizator je prvih književnih večeri, literarnih skupova, dramskih i muzičkih festivala u Kladovu, i učesnik u mnogim kulturnim manifestacijama republičkog i saveznog značaja.
Njegove prve pesme pisane u slobodi, odmah posle Drugog svetskog rata, pisane su sa puno zanosa, elana, nade i očekivanja i odražavaju na pravi način stanje i duh onog vremena. Sin revolucionara, koga nije stigao ni da zapamti, u slobodi je propevao i ostvario niz uspešnih kulturnih akcija, iza koji su ostali tragovi u pisanim rečima, fotografijama, istorijskim zapisima.
Talentovan i nadaren započinjao je stalno nove kulturne projekte. Svestran i ostvoren, radio je na ustrojenju i organizovanju manifestacija Biseri Đerdapa, Podunavski gradovi, Kladovsko leto, muzičkih i dramskih festivala. Sačuvao je mnoge kladovske kulturne relikvije i posebno se angažovao na dovođenju međunarodnih i jugoslovenskih programa u Kladovo.Osnovao je Malu Pulu i Beograf Fest u Kladovu, prikazujući filmove sa ovih festivala i u Kladovu.
Pored velikog broja dramskih prikaza koje je napisao i koji su izvođeni, napisao je i veliki broj likovnih i književnih prikaza otvarajući izložbe i manifestacije u Kladovu. Ti vredni zapisi kojima se obraćao glumcima, slikarima, pesnicima, filmskim i dramskim umetnicima, su veoma vredno štivo koje nažalost  nije u potpunosti sačuvano.
Drugovao je sa Veljkom Petrovićem, Makonijem, Mirom Trailović, Rašom Trkuljom, Arsom Paunovićem i drugim velikanima srpske kulture.
Radovi su mu štampani u časopisima, biltenima, godišnjacima, ali nikada nije izdao samostalnu zbirku.
U Radničkom univerzitetu Kladova radio je kao rukovodilac Centra za kulturu Раднички универзитет Кладово од 1965. до 1973.
Direktor Doma kulture Kladovo je bio 20 godina i to u periodu od 1977. do 1997. godine.
Razrešen je dužnosti na svoju inicijativu.
Preminuo je 2015. godine.
Jedna od najlepših napisanih pesama posvećena Kladovu, umetnički je izraz Dragana Todorovića Grilje.
KLADOVO
O tebi pevam, pola veka,
I više, Kladovo moje
Detinjstvo moje
I mladosti luda.
Sećaš li se kako smo skupa
Trošili proleća i leta
Kraj Dunava i vrba
Od mesečine i svitanja.
I kako smo krišom
Plakali tuge i radosti kratke
I sad kad su došle jeseni
I zime naše prolaznosti.
Stao sam u red bez panike
Sa injem u kosi, u tvoju čekaonicu
Za nestajanje, želeći zadnje:
Da me tvoja zemlja prekrije.
I da nahranim
Tvoje korove i trave
Il jorgovan ako ga zasade
I da još jednom zamirišemo ljubavlju.
I da neki novi klinci
Zavole te poput mene
I nastave da pišu
O tebi pesme.
Tako čemo jedino trajati
Ja kao korov i trava
Ti kao nedovršena pesma
Na usnama novih devojčica i dečaka.
Članak OTVOREN JE LITERARNI I LIKOVNI KONKURS “DRAGAN TODOROVIĆ – GRILJA” NA TEMU “MOJA BIBLIOTEKA” se pojavljuje prvo na Borske Narodne Novine.
Pogledaj vesti o: Dragan Nikolić

Nastavak na TimockeVesti.net...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TimockeVesti.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TimockeVesti.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.