BESPLATNA PROJEKCIJA DIGITALIZOVANOG FILMA “KAD BUDEM MRTAV I BEO”

Izvor: Megafon.co, 23.Feb.2018, 14:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BESPLATNA PROJEKCIJA DIGITALIZOVANOG FILMA “KAD BUDEM MRTAV I BEO”

Projekcija digitalizovane i restaurisane verzije kultnog filma „Kad budem mrtav i beo“, Živojina Pavlovića, u okviru projekta „VIP Kinoteka“ biće održana u Maloj Sali Niškog kulturnog centra 28. februara u 19 sati. Ulaz je besplatan.
Foto: NKC

Prema rečima jednog od scenarista, Gordana Mihića, pre 50 godina bila je hrabrost snimiti takvu sliku socijalističke svakodnevice. Dragan Nikolić >> Pročitaj celu vest na sajtu Megafon.co << je ulogom Džimija Barke ostvario jednu od svojih životnih uloga, a Džon Šlezinger je izjavio da ga je za „Ponoćnog kauboja“ inspirisao upravo ovaj film.
Na ovogodišnjem Berlinalu, u posebnom programu prikazan je ovaj klasik jugoslovenske i srpske kinematografije, koji je zauzeo 4. mesto na listi naših najbolјih filmova svih vremena.
Projekat „Vip Kinoteka“ ima za cilј da se očuvaju i zaštite neki od najpoznatijih naslova naše sedme umetnosti koji su proglašeni za nacionalno kulturno dobro od velikog značaja. Prvi u nizu prikazan je kultni film domaće kinematografije koji je proglašen za najbolјi srpski film – „Ko to tamo peva“. Gala premijera ovog restauriranog i digitalizovanog filma u Beogradu održana je 14. decembra 2017. godine. U okviru ovog projekta, biće očuvani i zaštićeni, između ostalog i filmovi Živojina Pavlovića, Gorana Markovića, Živka Nikolića, Srđana Karanovića…
„Kada sam stupio na dužnost direktora Jugoslovenske kinoteke obećao sam da će digitalna restauracija srpskih filmskih klasika biti prioritet za vreme mog mandata. Zahvalјujući razumevanju kolega iz kompanije Vip mobile, realizacija ovog velikog posla počinje na najbolјi mogući način. Negde pre godinu dana izašli smo pred javnost sa prvih 100 srpskih filmova koji su dobili status kulturnog dobra od velikog značaja. Preduslov kvalitetne digitalne restauracije podrazumeva da smo u posedu negativa filma koji se po zakonu čuvaju u Arhivu Jugoslovenske kinoteke. Pored ponovnih premijera u Beogradu restaurisane verzije srpskih klasika biće prikazane širom naše zemlјe“, izjavio je Jugoslav Pantelić, direktor Jugoslovenske kinoteke.
Detaljnije na portalu kultURA!

Nastavak na Megafon.co...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Megafon.co. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Megafon.co. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.