Tramp uveo sankcije firmama koje pomažu izgradnju Severnog toka 2

Izvor: RTS, 21.Dec.2019, 09:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tramp uveo sankcije firmama koje pomažu izgradnju "Severnog toka 2"

Američki predsednik Donald Tramp potpisao je zakon kojim se uvode sankcije kompanijama koje pomažu ruskoj firmi "Gasprom" u završetku izgradnje gasovoda "Severni tok 2" kojim će se Evropska unija snabdevati tim energentom. SAD smatraju "Severni tok 2" bezbednosnim rizikom po Evropu. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
U zakonu koji je potpisao Donald Tramp, gasovod "Severni tok 2" se karakteriše kao sredstvo prinude. Na udaru kaznenih mera su firme koje pomažu da Rusija, kako tvrde Sjedinjene Države, povećava izvoz gasa u Evropsku uniju preko gasovoda, pre svega u Nemačku.

Izgradnja je koštala 11 milijardi dolara, a tom projektu su se suprostavili kako Republikanci, tako i Demorkate u Kongresu.
Trampova administracija strahuje da bi gasovod vodio većoj energetskoj zavisnosti Evrope od Rusije, ali bi i smanjio tržište za izvoz američkog tečnog prirodnog gasa u EU.
Tramp je rekao da bi gasovod mogao pretvoriti Nemačku u taoca Rusije, dok je nemačka kancelarka Angela Merkel kazala da se protivi sankcijama zbog projekta "Severni tok 2".
Američki predsednik potpisao je i zakon o vojnom budžetu, vrednom 738 milijardi dolara. Njime se prvi put u istoriji Sjedinjenih Država predviđa formiranje "kosmičkih snaga".
U vojnoj bazi Endrjuz, šef Bele kuće je to nazvao istorijskim danom za Ameriku.
"Taj zakon podrazumeva najveće investicije u američku vojsku do sada ali je veliko dostignuće i to što zvanično inaugurišemo novi deo naše vojske, Kosmičke snage. Usled velikih pretnji po našu nacionalnu bezbednost, američka superiornost u svemiru je od vitalne važnosti", izjavio je Tramp.
Američki predsednik imenovao je generala Reja Rejmonda za prvog šefa kosmičkih operacija i prvog pripadnika budućih Kosmičkih snaga.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Na snazi sankcije SAD-a protiv Sjevernog toka 2, osude EU i Rusije

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 21.Dec.2019

Američki predsjednik Donald Trump potpisao je zakon kojim se uvode sankcije firmama koje pomažu ruskom naftnom gigantu Gazpromu da završi gasovod Sjeverni tok 2. Meta sankcija su kompanije koje rade na izgradnji gasovoda Sjeverni tok 2, podvodnog cjevovoda koji će omogućiti Rusiji izvoz gasa u...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.