Tramp obišao delove Luizijane i Teksasa pogođene uraganom

Izvor: VOA, 29.Avg.2020, 19:46

Tramp obišao delove Luizijane i Teksasa pogođene uraganom

Američki predsednik Donald Tramp obišao je je priobalne delove Luizijane i Teksasa u Meksičkom zalivu, koje je teško pogodio uragan Lora. Delovi tih država su bez struje i vode, a operacije raščišćavanja se odvijaju po vrelom, vlažnom vremenu.  "Jedna stvar koju znamo o ovoj državi je da se ona brzo obnovi", poručio je predsednik Tramp grupi u kojoj su bili guverner Luizijane, Džon Bel Edvards, kongresmeni i zvaničnici federalnih agencija ali nije bilo lokalnih stanovnika. Četrnaest osoba je nastradalo kada je uragan četvrte kategorije pogodio područje u četvrtak ujutru. Više od polovine žrtava se otrovalo ugljen-monoksidom zbog pogrešne upotrebe generatora.  “To je strašan broj", rekao je predsednik o žrtvama, "ali moglo je da bude mnogo, mnogo gore." Tramp je prvo posetio  Lejk Čarls u Luizijani, grad sa oko 80.000 stanovnika koji je pretrpeo velika oštećenja zbog Lore. Procenjuje se da je više od 220.000 ljudi u Lejk Čarlsu bez vode, prema podacima Sekretarijata za zdrdavstvo Luizijane.  Gradonačelnik Lejk Čarsla Nik Hanter izjavio je da su fabrike za prečišćavanje vode "dobro oštećene" i da se još ne zna kada će se ponovo uspostaviti snabdevanje strujom.  Tramp je zatim helikopterom otišao u obližnji Orindž u Teksasu, grad sa više od 18.000 stanovnika. To je najteže pogođeni deo Teksasa a ekonomija zavisi od fabrika hemijskih proizvoda. Predsednika je dočekalo nekoliko stotina pristalica i guverner Greg Abot. On je istakao da je to područje imalo sreće zato što je Lora načinila blagi zaokret ka istoku, i tako su sprečeni veliki talasi koje su predviđali meterolozi.  Dan pre posete regionu, Tramp je proglasio stanje prirodne katastrofe u Luizijani, čime se otvaraju sredstva iz federalnog budžeta za pomoć pet okruga koji su bili na direktnom putu uragana.  Nakon što se blizu 20.000 radnika elektrodistribucije uključilo u rad na ponovnom uspostavljanju struje u područima oštećenim u uraganu, demokratski predsednički kandidat Džo Bajden: "Vreme krize iznese na videlo ono najbolje kod nas Amerikanaca - i sada to vidimo posle uragana Lora."  

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Tramp posetio delove Luizijane i Teksasa pogođene uraganom

Izvor: Blic, 30.Avg.2020, 00:35

Američki predsednik Donald Tramp posetio je priobalne delove Luizijane i Teksasa u Meksičkom zalivu, koje je teško pogodio uragan Lora.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.