Šok za Bajdena: Sledi opoziv?

Izvor: B92, 01.Avg.2023, 13:38

Šok za Bajdena: Sledi opoziv?

Kandidati u američkoj predsedničkoj trci 2024, Donald Tramp i Džo Bajden, suočavaju se sa istragama koje mogu vrlo značajno uticati na njihove kampanje.

U tabeli republikanaca čini se kako više istraga i već pokrenutih tužbi ne smetaju previše Trampu da s 54-postotnom podrškom dominira predizborima na nivou stranke, ali je nejasno da li će uz pokretanje procesa uopšte biti na poziciji da završi kampanju.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
S druge strane, sve je više pitanja kako će Bajdenova popularnost uticati na probleme sa kojima se suočava, sa svojim grehom Hanterom.

U ovom trenutku američki desničari likuju zbog rezultata kongresne istrage o Hanteru Bajdenu, dok tradicionalni pobornici demokrata (npr. Njujork tajms) tumače kako je to što je Džo Bajden evidentno rekao da se nije sastajao s poslovnim partnerima sina Hantera zapravo nevažno jer su pričali o vremenu.

Utisak je da je Džo Bajden u političkoj nevolji jer je nejasno kako će birači reagovati na pojačane sumnje da je njegov sin finansijski eksploatisao svoju dobru poziciju potpredsednika te se od njega mora distancirati.

Nezgodna je to situacija u kojoj prosečni Amerikanac prati kako se američki predsednik distancira od lika i dela vlastitog sina, iako se počinje činiti da nije ni on baš, što se kaže, "niti luk je niti luk mirisao".

"Predsedavajući Komiteta za nadzor Doma Džejms Komer rekao je da je Devon Arčer potvrdio u svom pojavljivanju u ponedeljak da je predsednik Bajden lagao američki narod kada je rekao da nema saznanja o poslovima svog sina i da nije umešan."

Komerovi komentari dolaze nakon što je Arčer, bivši poslovni saradnik i dugogodišnji prijatelj Hantera Bajdena, satima sedeo pred Nadzornim odborom Predstavničkog doma na saslušanju iza zatvorenih vrata u ponedeljak", ističe Foks njuz, objašnjavajući: "Arčer je rekao da je Hanter stavio svog oca na spikerfonu dok se sastajao sa poslovnim partnerima najmanje 20 puta. Arčer je opisao kako je Džo Bajden pozvan telefonom da proda brend".

"Džo Bajden je bio brend koji je njegov sin prodavao širom sveta kako bi obogatio porodicu Bajden", rekao je Komer.

"Kada je Džo Bajden bio potpredsednik Sjedinjenih Država, pridružio se večerama Hantera Bajdena sa svojim stranim poslovnim saradnicima lično ili preko zvučnika više od 20 puta." "Kada se vlasnik Burisme suočio sa pritiskom ukrajinskog tužioca koji je istraživao kompaniju za korupciju, Arčer je svedočio da su rukovodioci Burisme zamolili Hantera da "nazove DC" nakon sastanka odbora Burisme u Dubaiju", nastavio je Komer."

Ovakvo svedočenje u tumačenju Foks njuza je krajnje nezgodno za Bajdena zbog poslova Hantera Bajdena ne samo u Ukrajini, već i u Kini, odnosno zemljama u kojima je u fokusu američka spoljna politika i obaveštajno delovanje Sjedinjenih Država.

Njujork tajms, pak, u svom izveštaju o kongresnom saslušanju partnera Hantera Bajdena prepoznaje potpuno drugačije naglaske od Foks njuza.

Evo njihove relativizacije slučaja u nekoliko pasusa: "Svedok je bio veoma, veoma dosledan da nijedan od ovih razgovora nikada nije imao nikakve veze sa bilo kakvim poslovnim poslovima ili transakcijama", rekao je poslanik Dan Goldman, demokrata Njujorka i član Nadzornog odbora koji je učestvovao u intervjuu.

"To su bili čisto ono što je on nazvao neobaveznim razgovorom."

Transkript intervjua nije odmah objavljen. Konvencionalni transkripti obično prolaze kroz proces pregleda pre nego što budu finalizovani.

Predstavnik Džejmi Raskin iz Merilenda, najviši demokrata u komitetu, rekao je da je gospodin Arčer svedočio da je gospodin Bajden često razgovarao sa svojim sinom nakon prerane smrti njegovog brata, Boa Bajdena, 2015. godine, i da je predsednik Bajden bio nikada to nije pitao, niti je preduzeo bilo kakvu zvaničnu akciju u vezi sa poslovnim interesima Hantera Bajdena.

Gospodin Arčer je takođe rekao da nema saznanja o neproverenoj tvrdnji anonimnog uzbunjivača da su predsednik Bajden i Hanter Bajden primili milione dolara mita, potkopavajući tvrdnju koju su trubili republikanci.

To su sasvim solidne teze, s obzirom na to da se ispostavilo da je Džo Bajden zaista lagao o sastancima sa partnerima Hanterovog sina, a na Foks njuzu podižu atmosferu progona Bajdenovih najavom novih dokaza:

"Komer je rekao da je Komitet Predstavničkog doma za nadzor i odgovornost nastavljaju da prate trag Bajdenovog novca i intervjuišu svedoke kako bi utvrdili da li su strani akteri bili na meti Bajdena, da li je predsednik Bajden kompromitovan i korumpiran, i da li je naša nacionalna bezbednost ugrožena"…

Arčer, koji je bio u upravnom odboru ukrajinske kompanije za prirodni gas Burisma Holdings zajedno sa Hanterom početkom 2014. godine, rekao je zakonodavcima da je vrednost dodavanja Hantera u odbor izgradnja "brenda" kompanije. Prema Komeru, Arčer je potvrdio da je tadašnji potpredsednik Džo Bajden bio "brend". Arčer je takođe svedočio da bi "Burisma" propala ako "brend" nije bio vezan za nju.

Arčer je rekao da veruje da su Hanter Bajden u odboru i "Bajden brend" doprineli dugovečnosti Burisme, prema Komerovoj kancelariji, i sugerisao da bi se ljudi plašili da se legalno petljaju sa Burismom zbog Bajdenovog brenda".

Ako Foks njuz nije spreman da radikalno izmišlja činjenice iz kongresnih istraga, sledeći deo njihovog izveštaja mogao bi biti veoma štetan za Bajdene i demokrate:

U međuvremenu, Arčer je svedočio o interakciji u decembru 2015. u kojoj su učestvovali generalni direktor Burisme Nikola Zločevski i Vadim Požarski, generalni direktor kompanije. Arčer je rekao da Zločevski i Požarski vrše stalni pritisak na Hantera Bajdena da dobije pomoć od D.C. u smenjivanju ukrajinskog tužioca Viktora Šokina. Šokin je vodio istragu protiv Burisme za korupciju.

Prema izvoru, Arčer je svedočio da su 4. decembra 2015. Hanter Bajden, Zločevski i Požarski zvali DC da razgovaraju o tome. Arčer je svedočio da su se Bajden, Zločevski i Požarski povukli da bi obavili poziv.

Nije jasno da li su lideri Huntera i Burisme razgovarali direktno sa Džoom Bajdenom o tome. U to vreme, međutim, Džo Bajden je bio zadužen za američko-ukrajinsku politiku za Obaminu administraciju. Izvor je rekao da je Arčer svedočio da je samo nekoliko dana kasnije, 9. decembra 2015, Džo Bajden otputovao u Ukrajinu i održao govor. Tokom govora, Bajden je rekao da vlada treba da popravi ukrajinsko tužilaštvo.

Foks njuz ponavlja tezu da je jedna od istraga FBI pokazala da su Džo i Hanter Bajden naterali Zločevskog da im plati milione dolara kako bi mu pomogao da se reši Šokina.

Ovo je samo deo priče o dinastiji Bajden.

Bajden je tvrdio tokom kampanje 2020. da niko u njegovoj porodici nije dobio novac iz Kine, ali se ispostavilo da su Hanter Bajden i njegovi partneri prikupili milione.

Čak je i "Njujork tajms" u svom izveštaju primetio da portparolka Bele kuće Karin Žan Pjer nije toliko čvrsta u demantovanju tvrdnji da se aktuelni predsednik sastajao sa poslovnim partnerima Hanterovog sina ili sa njima vodio poslovne razgovore, ali insistira samo na tezi da predsednik nikada nije "imao posla sa sinom".

Pročitajte još:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.