RT: „Sve dolazi sa vrha“: Tramp ponovo osudio Kinu, optužujući je za „propagandni napad“ na SAD i EU zbog koronavirusa

Izvor: Vostok.rs, 21.Maj.2020, 09:41

RT: „Sve dolazi sa vrha“: Tramp ponovo osudio Kinu, optužujući je za „propagandni napad“ na SAD i EU zbog koronavirusa

Američki predsednik Donald Tramp ponovo je osudio Kinu, tvrdeći da je ta zemlja "lako" mogla zaustaviti pandemiju koronavirusa i da sada vodi informacioni rat kako bi izbegla odgovornost. Tramp se obrušio na Peking u naletu poruka na Tviteru, očigledno kao odgovor na nedavno saopštenje portparola Ministarstva spoljnih poslova Žao Lidžiana, koji je američkog lidera optužio da "pokušava zavesti javnost, omalovaži kineske napore u borbi protiv koronavirusa i prebaci na nju krivicu zbog njegove nesposobnosti".
RT: Tramp preti SZO-u i optužuje druge kako bi prikrio svoju nesposobnost - Pekinghttps://t.co/mp7ccleC1N
— VOSTOK vesti (@vostokvesti) May 19, 2020 Komentar Žao Lidžiana usledio je u utorak nakon što je Bela kuća zapretila Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (SZO), da će trajno obustaviti finansiranje, ukoliko zdravstveno telo ne izvrši značajna, ali neodređena poboljšanja. Lidžian je pozvao međunarodnu zajednicu da nastavi podržavati agenciju.
 
"Osuđujući Kinu dok se izvlače i cenjkaju o svojim međunarodnim obavezama prema SZO-u, SAD su očigledno pogrešno procenile situaciju i napravile pogrešan potez", dodao je Lidžian.
   
 
....It all comes from the top. They could have easily stopped the plague, but they didn’t!
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) May 21, 2020 "Portparol glupo govori u ime Kine, pokušavajući očajnički da skrene pažnju sa boli i pokolja koje je njihova država proširila širom sveta. Njen dezinformacijski i propagandni napad na Sjedinjene Države i Evropu je sramota .... Sve dolazi sa vrha. Lako su mogli zaustaviti kugu, ali nisu!", naveo je Tramp u dva saopštenja. Iako je Tramp poznata svađalica kada je u pitanju njegov politički rival kod kuće, direktni lični napadi na strane diplomate su "glupi", rekao je Žao, te da za Trampa to nije uobičajeno.  U pismu Bele kuće upućenom SZO-u u utorak, ponovljaju se brojne optužbe koje je Tramp iznosio poslednjih sedmica, optužujući organizaciju za pristranost prema Kini i za pomoć da bi se prikrila ozbiljnost epidemije koronavirusa. Pismo je kritikovano zbog nedostatka činjenica, međutim, navodi se naizgled nepostojeća studija za koju je saopšteno da je objavljena u britanskom časopisu Lanset. Vašington je u početku zamrznuo finansiranje SZO-a u aprilu zbog istih navoda, obećavši da će izvršiti reviziju svog odgovora na krizu koronavirusa, pozivajući Peking da pojača svoj doprinos agenciji.
 
RT: „Nema vremena za gubljenje“: Tramp dao SZO-u 30 dana da izvrši „velika poboljšanja“ pre nego što SAD trajno zamrznu sredstvahttps://t.co/uJ0P4vdhFR
— VOSTOK vesti (@vostokvesti) May 19, 2020 Iako su kineski zvaničnici priznali „nedostatke i mane“ u borbi protiv pandemije, oni su odbacili Trampove tvrdnje o namernom „zataškavanju“, insistirajući na tome da kineske vlasti pravovremeno i transparentno dele informacije s međunarodnom zajednicom. Čak i pre nego što je Vašington, glavni finansijer SZO-a zapretio da će povući svoje donacije, kineski predsednik Si Đinping rekao je da će njegova zemlja obezbediti toj organizaciji dodatnih dve milijarde dolara u naredne dve godine, nadajući se da će novac biti potrošen za svetski razvoj.  Izvor: Vostok / RT

Pogledaj vesti o: Evropska Unija,   Twiter

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.