Prese o Trampovom otimanju Kosova od EU: Posle najave povlačenja trupa iz Nemačke ovo je drugi korak

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Jun.2020, 12:13

Prese o Trampovom "otimanju Kosova od EU": Posle najave povlačenja trupa iz Nemačke ovo je drugi korak

Američki predsednik Donald Tramp vrši pritisak na NATO partnere i planira samostalno delovanje na Kosovu, ocenjuje danas bečki dnevnik "Prese" i dodaje da su Evropljani sami krivi što su "skrajnuti".

"Tramp je uzburkao Evropljane - najpre je najavio da će deo američkih trupa povući iz Nemačke, što je izazvalo negodovanje u Berlinu, jer američki vojnici nisu više samo bezbednosni, već i privredni faktor. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Potpuno je otvoreno rekao da odluku nije doneo iz vojno-strateških razloga, već što želi nemačku vladu kazniti, između ostalog zbog odbijanja povećanja vojnih izdataka", podvlači list.

Prema dnevniku, sada je stigao i sledeći signal Bele kuće zbog kojeg bi Evropljani trebalo da razmisle - Tramp je pozvao predstavnike Beograda i Prištine u Vašington, kako bi rešili dugogodišnji konflikt.

"To je u redu, ali začkoljica je što SAD planiraju i oko ovog pitanja da deluju samostalno. Evropljanima preti opasnost da budu zaobiđeni prilikom rešenja, a za to su delimično i sami krivi. Države EU su u jugoistočnoj Evropi bile uvek veoma aktivne, ali su, naposletku, dozvolile da im neko preuzme primat", naglašava "Prese".

Dnevnik podseća da je od Brisela posredovani dijalog već više od godinu i po dana na "ledu", za šta su, kako ocenjuje, glavni krivci političari ipak u Prištini i Beogradu.

Beograd, navodi list, je sprečavao svim "mogućim i nemogućim" sredstvima prijem Kosova u Interpol, a Priština je uvela ogromne kaznene takse na srpsku robu, a sve to, kaže, nisu dobri preduslovi za normalizaciju odnosa.

"Vlasti u Beogradu i Prištini su dozvolile da tenzije postanu sve veće i da se plamen ne ugasi, i to zbog unutrašnjo-političkih razloga. A države EU nisu bile u stanju da strane u sporu vrate za pregovarački sto", konstatuje "Prese".

Nakon ukidanja taksi su predstavnici Beograda i Prištine očigledno spremni da razgovaraju, a prva je tu priliku shvatila američka vlada, dodaje list.

Na Kosovu je Vašington, podseća dnevnik, imao uvek snažan politički uticaj, dok je EU uvek bila ponosna na svoju "blagu" snagu kroz ponudu procesa evropskih integracija regiona.

Izgledi na članstvo u EU dugo su bili podsticaj za reforme i uzdržavanje od lokalnih kriza, ali u međuvremenu se čini da Unija nije više tako "sjajna" kao ranije.

"To što je za Severnu Makedoniju, i pored promene imena, najpre odložen početak pristupnih pregovora, nije doprinelo jačanju poverenja u EU. Na Kosovu postoji nezadovoljstvo što još uvek nije uveden bezvizni režim. Istovremeno su akteri kao Kina i Rusija proširili svoj uticaj na Balkanu, a i gospodin u Beloj kući se sve manje brine o "osećanjima" svojih evropskih partnera", konstatuje "Prese".

Nebitno je da li će u Vašingtonu nešto biti dogovoreno između Beograda i Prištine, Evropa će svakako snositi posledice zbog svog neuspeha i krajnje je vreme da države Unije ponovo budu aktivnije, zaključuje list.
Pogledaj vesti o: Donald Tramp,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.