Izvor: Radio 021, 04.Sep.2020, 18:10

FOTO: U Beloj kući potpisan sporazum Beograda i Prištine, evo šta je dogovoreno

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp potpisao je danas sa delegacijama Beograda i Prištine sporazum o Ekonomskoj normalizaciji, koje su potpisali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Avdulah Hoti.

Sporazum je potpisan u Beloj kući, u Ovalnoj sobi, a potom se očekuje nastavak razgovora dve strane uz učešće američkog predsednika, pored specijalnog izaslanika Ričarda Grenela i Trampovog savetnika za nacionalnu bezbednost Roberta O'Brajana.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << />
Foto: AP

Tramp je u Beloj kući izjavio da su Beograd i Priština posvećeni ekonomskoj normalizaciji i da je postignut prodor ka ekonomskoj kooperaciji.

"Radujem se dolasku u obe zemlje, u ne tako dalekoj budućnosti", dodao je Tramp.

Foto: AP

Objavljeno je i da će se posle razgovora delegacija Beograda i Prištine, Vučić sastati i sa američkim državnim sekretarom Majkom Pompeom u Stejt departmentu.

Šta je dogovoreno?

Srbija i Kosovo objavili su danas da je potpisan sporazum o ekonomskim vezama pod okriljem Sjedinjenih Američkih Država, koji uključuje i da Beograd izmesti svoju ambasadu u Izraelu u Jerusalim, a Priština da prizna Izrael, prenosi AP.

Posle dva sastanaka sa predstavnicima Trampove administracije, predsednik Srbije i premijer Kosova dogovorili su saradnju u različitim ekonomskim oblastima kako bi privukli investicije i kreirali nova radna mesta.

Odluka Srbije da premesti svoju ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalim je znak i Izraelu i SAD, pošto je Trampova administracija prihvatila Jerusalim kao prestonicu Izraela 2017. godine i premestila američku ambasadu u maju 2018. godine.

Administracija je ohrabrivala i druge države da učine isto, ali je to naišlo na kritike Palestinaca i mnogih u Evropi, jer izraelsko-palestinski konflikt ostaje nerešen.

Kosovo, dominantno muslimanska zemlja, nikada ranije nije priznala Izrael, niti je Izrael priznao Kosovo.

Takođe, Priština će prema upravo potpisanom sporazumu pristupiti inicijativi Mini šengen.

Dve strane, uz posredovanje američkog predsednika, su se sporazumele i formalno obavezale da bez odlaganja započnu sa izgradnjom mreže novih puteva i pruga koje će promeniti sliku regiona.

Uz autoput Niš - Priština punog profila, i uz izgledno američko finansiranje, Srbija dobija još jednu direktnu železničku prugu, preko Kosova i Metohije, do Jadranskog mora, do luke Drač. Takođe, naše sredine na KiM biće povezane novom železničkom prugom koja će iz Prištine preko Kosova Polja i Prilužja izlaziti na Merdare.

Postignut je dogovor vezan za imovinu Srpske pravoslavne crkve, kojim se Priština formalno i pisano pred predsednikom SAD obavezala da će početi da poštuje presude koje se odnose na imovinu SPC.

Strane ce početi da primenjuju najsavremenije procedure za uklanjanje bezbednosnih pretnji po putnike na graničnim i administrativnim prelazima, čime ćemo biti značajan korak bliže za uvođenje bezviznog režima između građana Srbije i SAD.

Dogovoreno je i otvaranje kancelarije Američkog razvojnog fonda u Beogradu, što je prvi takav slučaj u našem regionu.

Autor: 021.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.
Pogledaj vesti o: Donald Tramp

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

FOTO, VIDEO: U Beloj kući potpisan sporazum Beograda i Prištine, evo šta je dogovoreno

Izvor: Radio 021, 04.Sep.2020

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp potpisao je danas sa delegacijama Beograda i Prištine sporazum o Ekonomskoj normalizaciji, koje su potpisali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Avdulah Hoti...Sporazum je potpisan u Beloj kući, u Ovalnoj sobi, a potom se očekuje...

Nastavak na Radio 021...

"I DALJE POSTOJE OGROMNE RAZLIKE" Vučić: Odličan sastanak u Beloj kući, a sporazum o normalizaciji je OGROMAN KORAK NAPRED

Izvor: Blic, 04.Sep.2020

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da i dalje postoje ogromne razlike između Beograda i Prištine, ali da je sporazum o normalizaciji ekonomskih odnosa, koji je danas potpisan u Ovalnoj sobi Bele kuće, ogroman korak napred, preneo je Rojters.

Nastavak na Blic...

U Pristini objavljuju sporazum

Izvor: JUGpress.com, 04.Sep.2020

BEOGRAD-PRIŠTINA..U Prištini se već objavljuje sporazum koji su danas u Belojh kuži u Vašingtonu potpisali predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer Kosova Avdulah Hoti a potvrdio ga predsednik SAd Donald Tramp...I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.