ZABORAVILI BRIGE: U Južnoj Koreji opštenarodno veselje, kolektivno proslavljaju Oskara!

Izvor: SrbijaDanas.com, 11.Feb.2020, 08:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ZABORAVILI BRIGE: U Južnoj Koreji opštenarodno veselje, kolektivno proslavljaju Oskara!

Presrećni!

Južna Koreja slavi svoju prvu pobedu na 92. dodeli Oskara, na kojoj je film Bong Džun Hoa osvojio čak četiri nagrade, uključujući i najvažniju - za najbolji film 2019. godine.

Takođe, Ho je osvojio i nagrade za režiju, scenario i strani film i tako je postao apsolutni pobednik u Holivudu.

Nijedan drugi film nije osvojio ove godine četiri statuete, iako su neki kandidati koji su ušli u najuži izbor bili kandidovani i za više >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << od 10 Oskara.

Utoliko je veselje u Južnoj Koreji veće, jer ovo je bio prvi put da jedan njihov film stigne ne samo do najužeg izbora, već i da pokupi nagrade za sve kategorije za koje je ušao u najuži izbor.

Ovo je, inače, prvi put u istoriji nagrade Oskar da jedan azijski film uđe u najuži izbor za najbolji film godine, pa i za još tri nagrade koje je dobio.

Nagrada u Holivudu došla je u pravi čas jer je zemlja zabrinuta da će biti zahvaćena epidemijom koronavirusa zbog blizine Kine, a žitelji Južne Koreje žive u stalnom strahu od svog neposrednog suseda Severne Koreje, koja im stalno preti da će upotrebiti nuklearno naoružanje.

Ovaj film koji može da se uvrsti među noar komedije i satire o velikim razlikama između siromašnih i bogatih u zemlji kojoj je ovo bio prvi nastup na dodeli Oskara.

"Možete li da verujete da je naš ''Parazit'' osvojio Oskara za najbolji film u svetu 2019. godine", glasi naslov preko cele prve strane najvećeg dnevnika Južne Koreje "Chosun Ilbo".

Predsednik Mun Džae In je na Tviteru čestitao svim autorima, a posebno režiseru, koji je zemlji koja prolazi kroz ekonomsku krizu vratio osećaj ponosa.
Pogledaj vesti o: Dodela Oskara 2013

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.