Verovali ili ne, SFRJ je imala svemirski program! (VIDEO)

Izvor: NaDlanu.com, 10.Jan.2012, 21:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Verovali ili ne, SFRJ je imala svemirski program! (VIDEO)

Dokudrama o jednoj od najčuvanijih tajni Hladnog rata - svemirskom programu Titove Jugoslavije. Pogledajte trejler koji otkriva tajne!

Kako tvrdi slovenački reditelj nominovan za Oskara - Žiga Virc u svojoj dokudrami "Houston, We Have a Problem" Jugoslavija Josipa Broza Tita je imala svoj svemirski program. Deo ovog tajnog projekta bio je i najveći podzemni centar u Evropi lociran u vojnoj bazi Željava nedaleko od Bihaća. U centru "Objekat 505" (ne, nije u pitanju "Oblast 51", to je u pustinji Nevada i vezuje se za vanzemaljce), SFRJ, koliko god to zvučalo neverovatno, razvijala je tehnologiju za let u svemir, baziranu na u tajnosti čuvanim istraživanjima pionira svemirske tehnologije Hermana Potočnika. Možda otuda naziv čuvenih bombona "505 sa crtom" koje nam je baka davala dozirano iz tajnih odaja u kuhinji?!?!?! Jugoslovenski svemirski program, kako se navodi u filmu, počeo je 1948. godine, da bi krajem 1960. CIA otkrila tajne planove Jugoslavije da "osvoji svemir". Tada je SFRJ ceo program, što se do ovog filma nije znalo, prodala SAD. Samo dva meseca kasnije, Kenedi je najavio let Amerikanaca u svemir..."Hjustone, imamo problem" ili "Molderu, istina je ovde" - bilo kako bilo, ovu dokudramu treba pogledati (stiže tek na proleće 2013. godine), a do te prilike bar delimično osetite tajne svemirskog programa SFRJ u trejleru filma "Houston, We Have a Problem".

Nastavak na NaDlanu.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dokumentarac o jugoslovenskom svemirskom programu: Houston, we have a problem! (Jutjub)

Izvor: SamoProvereno.com, 10.Jan.2012

Da li ste znali da je Jugoslavija bila treća u trci za osvajanje svemira za vreme hladnog rata? Tito je imao jedno od najbolje čuvanih tajni o svemirskom programu koji je 60-ih prodat Americi koja je pomogla tadašnju Jugoslaviju u daljem razvoju. Pogledajte video. ŠTA VI KAŽETE? Ostavite nam...

Nastavak na SamoProvereno.com...

Tito NIJE imao svemirski program

Izvor: Blic, 11.Jan.2012, 13:50

Jugoslavija je razvila svemirski program koji je Josip Broz Tito 1961. godine prodao Amerikancima! Ovo je u jednoj rečenici opis iz najave projekta "Houston, We Have a Problem", koji je uradio slovenački reditelj Žiga Virc. Ipak, koliko god simpatično zvučala ova priča ona nema veze sa stvarnošću,...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NaDlanu.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NaDlanu.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.