Večeras dodela Oskara

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Feb.2011, 12:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Večeras dodela Oskara

LOS ANĐELES -

U Kodak teatru u Holivudu večeras će biti održana 83. svečanost dodele Oskara, tokom koje će Američka akademija za filmske umetnosti i nauke podeliti zlatne statuete u više od 20 filmskih kategorija.

Iako je zakoračila u devetu deceniju, svečanost dodele Oskara nije izgubila nimalo od svog sjaja, a grozničava atmosfera iščekivanja se sve više širi Holivudom gde se obavljaju poslednje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << pripreme pred ceremoniju.

Kroz tročasovno gala veče, koje počinje u 17 časova po lokalnom vremenu, goste i gledaoce vodiće dosad najmlađi glumački par En Hatavej (28) i Džejms Franko (33) koji su za ovu priliku pripremili nekoliko iznenađenja.

Među deset, po oceni američkih kritičara sjajnih ostvarenja koja su ove godine nominovana za glavnu nagradu izdvajaju se dva.

Prvi je britanska istorijska drama "Kraljev govor" koja dolazi sa 12 nominacija i važi za glavnog favorita. Dirljiva priča o odnosu između budućeg monarha koji pokušava da savlada mucanje i običnog čoveka koji mu u tome pomaže, već je osvojila nagrade američkih Udruženja reditelja, producenata i filmskih glumaca, a superiorno je vladala i na dodeli britanskih nagrada BAFTA.

Drugi ozbiljni konkurent je film Dejvida Finčera "Društvena mreža" o nastanku Fejsbuka, popularnog internet sajta koji će njegovog tvorca, Marka Cukerberga, za samo šest godina načiniti najmlađim milijarderom u istoriji. Ovo ostvarenje je u januaru osvojio četiri Zlatna globusa.

Pored ova dva favorita za najbolji film konkurišu još "Crni labud", "127 sati", "Bokser", "Čovek zvani hrabrost", "Početak", "Deca su u redu", "Zima do kostiju", ali i po mnogima izvanredni animirani film koji je na bioskopskim blagajnama postigao zavidne rezultate - "Priča o igračkama 3".

Gotovo svi reditelji ovih filmova nominovani su za Oskara za najbolju režiju: Daren Aronofski (Crni labud), Dejvid O. Rasel (Bokser), Tom Huper (Kraljev govor), braća Džoel i Itan Koen (Čovek zvani hrabrost) i Dejvid Finčer (Društvena mreža) kome kritičari daju najveće izglede.

Sva predviđanja govore da će Oskar za najbolju mušku ulogu otići Kolinu Firtu za portret mucavca koji postaje kralj Džordž VI u filmu "Kraljev govor". Uz ovog sjajnog britanskog glumca nominovani su još Havijer Bardem, Džef Bridžiz, Džesi Ajzenberg i Džejms Franko.

U ženskoj kategoriji glavni favorit je Natali Portman koja je za ulogu šizofrene balerine u "Crnom labudu" već osvojila priznanje američkog udruženja glumaca, Zlatni globus i nagradu BAFTA.

Natali Portman u filmu "Crni labud"

Tu su još Anet Bening, Nikol Kidman, Mišel Vilijams i mlada i talentovana glumica Dženifer Lorens za koju mnogi kritičari smatraju da bi potpuno zasluženo osvojila Oskara za ulogu koju je odigrala u sumornom filmu "Zima do kostiju".

Kada je reč o epizodnim ulogama najveće šanse, u ženskoj kategoriji, daju se Melisi Leo i 14-godišnjoj Hejli Stejnfeld. Uz njih su Helena Bonam Karter, Ejmi Adams i Džeki Viver.

U muškoj kategoriji prednjače Kristijan Bejl i Džefri Raš, ali bi nagradu mogli da ponesu i Džon Houks, Mark Rufalo i Džejmi Rener.

U kategoriji za najbolji strani film nominovani su: meksički "Prelepo", danski "U boljem svetu", grčki "Očnjak", kanadski "Požari" i alžirski "Van zakona", dok se Oskaru za najbolji animirani film mogu nadati autori crtaća: "Priča o igračkama 3", "Iluzionista" i "Kako da trenirate svog zmaja".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.