Usuditi se i biti hrabar

Izvor: Glas javnosti, 01.Sep.2008, 07:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Usuditi se i biti hrabar

Beogradska premijera filma „LJubav i drugi zločini“, igranog prvenca našeg najuspešnijeg mladog reditelja Stefana Arsenijevića, koji je za svoj kratki film „Atorzija“ ovenčan Zlatnim medvedom na Berlinskom festivalu, ušao u pet nominovanih za nagradu Oskar, dobio pregršt evropskih nagrada - zakazana je za 18. septembar. Glavnu ulogu igra Anica Dobra, glumica koja je osamdesetih obeležila zlatne dane srpskog filma.

 Šta je bilo presudno da prihvatite ulogu u filmu >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << mladog reditelja i pisca scenarija Stefana Arsenijevića?

Čudna okolnost je da se Stefan i ja nismo upoznali ranije, iako sam dobro znala šta i kako radi, cenila tog mladog, kreativnog i lucidnog čoveka. Zato sam se obradovala kada mi je dao tekst u ruke. Daleko značajnije od čitanja scenarija bio je razgovor sa Stefanom. Tek tada sam zapravo pronikla u njegovu viziju i uvidela da sam neke stvari u scenariju shvatila potpuno drugačije. U našem razgovoru o tananim osećanja koja se provlače kroz scenario, pronašla sam ono što mi je bilo potrebno da bih se vezala za ideju filma i odlučila da preuzmem rizik.

 Da li se taj rizik isplatio?

Na našim prostorima postoji mnogo kvalitetnih autorskih, umetničkih i andergraund filmova, ali ovakav još nije snimljen. Za nijansu tiša i svedenija od svega ostalog, ova filmska priča je napravila pomak u srpskoj kinematografiji. Stefan je imao vrlo dobru i tačnu viziju u kom pravcu treba da ide film, zato glumci nisu imali nikakvih problema. Upravo zbog te njegove zaluđenosti projektom nama nije ništa drugo preostalo nego da radimo pošteno, „do kraja“, sledeći njegovu ideju, bez obzira na to što možda naši afiniteti naginju nečemu drugom.

 Da li je zaista film tako čemeran kao što se moglo čuti posle nekoliko festivalskih projekcija tokom letnjih meseci?

Razmišljala sam o tome, čula sam slične komentare. Za snimanje smo tražili razne mračne „ćoškove“ u Novom Beogradu, sa malo više promaje, đubreta i sivila. Verovatno je to razlog što film nosi osećaj tame i hladnoće. Mislim da je po sredi želja da se u tom kontrastu što bolje vidi dobrota ljudi, glavnih junaka. Nevažno je čime se oni bave, da li je u pitanju sitni kriminalac ili mladi „razbijač“. U suštini, svi oni su dobri ljudi. Film vidim kao mrak kroz koji probijaju snopovi svetlosti. Svi junaci pokušavaju da se iščupaju iz svega toga, da ne budu žrtve sivila i zatvora.

REDITELJOV OMAŽ KRAJU U KOME JE ODRASTAO

„LJubav i drugi zločini“ je još jedan novobeogradski film koji potpisuje mladi reditelj?

Stefan je odrastao u Novom Beogradu, tamo proživeo najlepše trenutke u ranoj mladosti, pa je hteo da napravi omaž tom kraju. Takođe, ne treba zaboraviti da je Stefan kreativac kao i svi mi. Mislim da je njegova namera bila da filmom pošalje pozitivne poruke, pa se zato ograđujem od konstatacija da je film mračan, iako tako deluje. Poruka filma po meni je da se treba usuditi i biti hrabar, što moj lik uspeva.

 Ima li prostora za pretpostavku da su inostrani producenti uslovili sive tonove u filmu?

- Apsolutno ne. Stefanu je data potpuna sloboda, inače film vizuelno veoma dobro prolazi u inostranstvu. Imam neki urođeni instikt, koji mi ne dozvoljava da van svoje zemlje o njoj govorim bilo šta loše, naprotiv često preterujem u suprotnom smeru. Kad god me pitaju da li su Beograd i Balkan toliko mračni, odgovaram da baš na tom prostoru „niču“ razni fenomenalni umetnici. Činjenica je da sa ovih prostora ljudi iz svih sfera umetnosti uspevaju svuda u svetu. Mislim da na stvari treba gledati iz tog ugla.

 Semka Sokolović, kojoj je ovo bila jedna od poslednjih uloga, igrala je vašu baku?

- Semka je radila u to vreme punom parom i imala je mnogo uloga nakon ovog filma sve do smrti. Bila sam srećna što je pristala da igra minijaturu. Vrlo mi je značajno da pored mene bude kvalitetan glumac, tada igram mnogo lakše. Zajedničke scene su vrlo emotivne i lako smo ih uradile. U finalnoj verziji filma one su većim delom isečene, baš zbog te preterane emocije. Jako me je rastužila vest o njenoj smrti. Kod nje je sve moralo brzo da se desi. Živela je punim plućima, tako je otišla - naglo.

 Mediji su objavili informaciju da snimate novi film sa holivudskim zvezdama?

- Volela bih da je istina, pa da častim zbog toga (smeh), ali reč je o čistoj dezinformaciji. Trenutno su moji planovi vezani za Srđana Koljevića i njegov novi film „Žena sa slomljenim nosem“, čije snimanje počinje 1. oktobra.

 Gde trenutno živite, u Nemačkoj, u čijoj ste kinematografiji ostavili snažan pečat, igrajući i njihove nacionalne heroine, ili u Srbiji, odnosno kako uspevate da uskladite obaveze?

- Ja sam uvek ovde i tu nema nikakve dileme. Sa druge strane, svet je mali pa radim svuda i nekako uspevam da uskladim radne termine i slobodno vreme.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.