Uputstvo za razgovor sa vanzemaljcima

Izvor: Vesti-online.com, 27.Feb.2017, 19:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uputstvo za razgovor sa vanzemaljcima

Lingvistkinja Džesika Kun bila je savetnica na filmu "Dolazak" (Oskar za najbolji zvuk) u kojem ljudi pokušavaju da se sporazumeju sa vanzemaljcima. Za "Dojče vele" je govorila o tome koliko je lingvistika u filmu realno predstavljena.

Film "Dolazak" (Arrival) dobio je Oskara za najbolji zvuk, koji i jeste važan za poentu filma. Zemlju posećuju vanzemaljci koji, izgleda, žele da komuniciraju sa ljudima. >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << Problem je što se nikako ne razumemo. Savetnica za ovaj film bila je Džesika Kun koja predaje lingvistiku na Univerzitetu Mekdžil u Montrealu.

- U filmu se insistiralo na tome da komunikacija sa heptapodima (vanzemaljskom vrstom iz filma) mora početi od prostih stvari, da se ne može odmah komunicirati o kompleksnim pitanjima. Lingvista treba da povezuje zvuke - ukoliko je jezik govorni - ili simbole sa značenjima - kaže Kun i dodaje:

- Ako pokažete recimo na knjigu, pretpostavljam da ću od vas čuti reč "knjiga". Treba početi od konkretnih stvari i onda ih lagano nadograđivati. Tako lingvisti rade kada su na terenu u monojezičkim situacijama - dakle tamo gde ne govorimo treći zajednički jezik sa onima sa kojima komuniciramo. Mislim da bi lingvisti tako radili i da se pojave vanzemaljci.

- Važno otkriće lingvistike je da ljudski jezici imaju određene zajedničke karakteristike. Zvuče veoma različito i gramatička pravila odudaraju na mnogo načina, ali su mnogi temeljni principi svima zajednički. Kada, kao lingvista, radim sa ljudskim jezicima imam tu prednost - pokaži mi nekoliko rečenica tog jezika i moći ću već da dam prilično dobre procene kako funkcioniše taj jezik. Kada se radi o heptapodima, nema te startne prednosti. Nemamo pojma koliko vanzemaljski jezik može biti različit - zaključuje lingvistkinja Džesika Kun.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.