Umro Karlo Rambaldi, tvorac čuvenog vanzemaljca E.T.-ja

Izvor: Politika, 11.Avg.2012, 14:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Umro Karlo Rambaldi, tvorac čuvenog vanzemaljca E.T.-ja

RIM – Italijanski majstor za specijalne efekte Karlo Rambaldi, tvorac čuvenog vanzemaljca E.T.-ja i monstruma iz filma „Osmi putnik”, preminuo je u 86. godini u Kalabriji.

Rambaldi, koji je umro juče, u tri navrata je osvojio Oskara za specijalne efekte u filmovima „King Kong” (1976), „E.T. vanzemaljac" (1982) i „Osmi putnik” (1979).
>> Pročitaj celu vest na sajtu Politika <<
Geometar po profesiji, sa diplomom Akademije lepih umetnosti u Bolonji, u svet filma ušao je 1956, a sarađivao je sa mnogim italijanskim rediteljima, poput Pjera Paola Pazolinija, Marija Moničelija i Marka Fererija. Svetsku slavu stekao je radom na velikim holivudskim produkcijama, koristeći mekatroniku, kombinaciju elektronike i mehanike.

Za film „King Kong” Džona Giljermina napravio je ogromnog majmuna visokog 12 metara i mehaničku ruku za krupne planove sa glavnom protagonistkinjom Džesikom Lang. Kasnije će zajedno sa Švajcarcem Hansom Rudijem Gigerom kreirati čudovište iz filma Ridlija Skota „Osmi putnik”.

Godine 1982, stvoriće svoje remek-delo, E.T.-ja, malog simpatičnog vanzemaljca, zvezdu istoimenog naučnofantastičnog ostvarenja Stivena Spilberga s kojim je, takođe, sarađivao i na filmu „Bliski susreti treće vrste” (1977). Radio je i sa Dejvidom Linčon na filmu „Dina” (1984), podsetili su svetski mediji.

Tanjug

objavljeno: 11.08.2012.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.